A pesti lakások polcain halmozódott a Hahota, az Alfa, az Élet és Tudomány, de a sznob lapok valamiért a balatoni nyaraló polcain gyűltek – a Holmi, az Új Kelet és persze a Nők Lapja. A Holmi jó volt, de hosszú, a Nők Lapját már mind olvastuk, a telek legértékesebb kincse tehát az érthetetlen Új Kelet volt. Érthetetlen, mert olyan magyarok írták, akik a zsidó államban éltek, és akik nem bírták Magyarországot, illetve szerénytelen véleményünk szerint sem írni, sem magyarul nem tudtak. Túl viccesnek értékeltük a rendkívüli értéket. Majd – ahogyan Bartók Bélát is negyven fölött érti meg az ember – bevándoroltunk az Országba, és az alijánk után megértettük, hogy az Új Kelet írói – nyelvtan ide, helyesírás oda – az izraeli sokszínűségben a magyar kultúrát tartották fent ezzel az újsággal; és azon a – mára avíttnak ható – magyar nyelven írtak, amelyet akkor használtak Magyarországon, amikor ők alijáztak. Aztán amikor pár éve kívül-belül megváltozott az Új Kelet, azt mondtuk: csillagos ötös!

Az Új Kelet a magyar nyelvű zsidók, illetve az izraeli magyarok közkedvelt, száz éve megjelenő lapja. Az újságot 1918-ban adták ki először Kolozsváron, a második világháború után pedig Tel-Avivban jelent meg újra, szolgálva az Izraeli Állam magyar ajkú lakosait. Ma az egyetlen magyar nyelvű nyomtatott újság Izraelben. A jelenlegi szerkesztőség 2015-ben vette át az előző tulajdonostól a lapot, és új fejezetet nyitott az Új Kelet életében. A szerkesztőség ezért Az Új Kelet Nem a Régi nevet viseli. Az olvasók száma a magyar közösség láthatóságának és hatásának mutatója Izraelben! Ez az Új Kelet munkája. Bemutatni az izraeli életet magyar fűszerezéssel, izgalmas szemszögekből; néha felpaprikázva ugyan, de mindenképp kóserül megmutatni a valóságot!

Például olyan cikkekkel, mint a Legendás lények a nappalimban a 2017. novemberi számban, amely felsorolta azokat az Izraelben természetes módon körülöttünk élő, egyáltalán nem kóser állatokat, amelyekkel a Magyarországról jött ember ha találkozik, először meglepődik, azután megtanul velük együtt élni – a nappaliban.

A múltban ezek a nappalik, nappali szobák szalonként szolgáltak, és tanúi voltak híres és népszerű szervezetek, egyesületek, kulturális fórumok működésének, amelyek életben tartották a magyar örökséget az Országban.

A jelenben ezek a szobák virtuálisak. Ezek a fórumok leginkább az interneten működnek. Az internettel pedig lépést kell tartani. A sztárinterjúk, mint például Hillel Neuer ENSZ-megfigyelővel vagy Aumann professzorral, a közgazdasági Nobel-díjas matematikussal készült írások, mindig megjelennek az újság internetes oldalán, amelyet az izraelinfo.com magyar nyelvű, Izraelben működő portál biztosít.

Izraelben nem pofonegyszerű tehetséges magyar írókat találni. De a nyitott szem sokszor szerencsét hoz. Erre a legjobb példa a nyári számban közölt, Izraelben című vers, amelyet egy Új Kelet-rajongó turista írt, a mindössze hatéves Simmel Ádám.

Ő már ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik egy megváltozott magyar nyelvet beszél. Nem az egykori pesti flaszteren vagy kolozsvári udvarokban létrejött magyart. Ez a legnagyobb kihívás az Új Kelet számára: az egyensúly megtartása a veterán és az ole hadas szerzőink között. És a rém bonyolult izraeli politika bemutatásában is! Mert ha egy országban csak egy magyar újság van, akkor annak képviselnie kell az összes politikai nézetet. Jobbot, balt és az egyenest is.

Új Kelet-hirdetés

Az Új Kelet hálás a magyar közösségnek Izraelben, hogy írhat nekik – nektek. Ezzel különleges, magyar életet hoz az izraeli magyar nappalikba. Tomi Lapid síron túli emlékeit, Ephraim Kishon szatíráját, Marton Ernő éleslátását – hogy csak néhányat említsünk a történelmi lap szerzői közül, akik megalapozták a lap önkéntes professzionalizmusát. Igen, önkéntes. Az Új Keletet jelenleg önkéntesek készítik. Olyan önkéntesek, akik a nyomtatott újságot nemcsak a sznobizmusból dohányzóasztalon felejtett papír romantikájának, hanem fontos értéknek tekintik.

A szerkesztőség a szerzőkkel karöltve hatalmas energiákkal dolgozik azon, hogy érdekes témákkal szórakoztassa az olvasókat. Különösen 2018-ban, amikor az Új Kelet a fennállása századik évfordulóját ünnepli. Száz év – egy lap életében ez a tűzijáték és a fanfárok éve, amikor reflektálunk a múltra, ünnepeljük a jelent, és reményteli, csillogó szemmel nézünk a jövőbe.

„Mert a politikusok jövője ma már az internetes nemzedék digitális kezében van, amely elem nélkül nem képes kiszámolni, mennyi kettő meg kettő, de ahhoz igencsak jól ért, hogy a televíziókészülék gombjait nyomkodja a lábujjaival még az éjnek idején is.” (Ephraim Kishon)

Az új vezetőség irányítása alatt az Új Kelet megjelent az interneten és a közösségi médiában is. Médiapartnerével, az Izraelinfóval közösen zajlik a munka a virtuális szerkesztőségekben, szeretettel, lelkesen és csillogó szemmel.

Fotó: frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.