Felesküdtek a 24. kneszet képviselői

Fotó: a Kneszet szóvivője

Letették képviselői esküjüket Izrael új – immár huszonnegyedik – parlamentjének törvényhozói kedden.

A televíziók élő adásban közvetítették az új kneszet megalakulását, melyen Reuven Rivlin államelnök tartotta a nyitóbeszédet. Rivlin felszólította a képviselőket, hogy bizonyítsanak vezetői képességeket, hidalják át ideológiai megosztottságukat, és hozzanak létre stabil kormányt a több mint kétéves politikai zűrzavar, a negyedik választások után.

Őt Jariv Levin házelnök követte, aki a demokrácia, s a parlament szerepének fensőbbségét hangsúlyozta más kormányzati rendszerekhez képest. Ezután sorra felesküdtek a március 23-i választásokon a pártok listáján bejutott képviselők.

Az arab pártok közös listájának négy képviselője megpróbálta kibővíteni az eskü szövegét többek között azzal a betoldással, hogy “megígérem a nemzetállami törvény hatályon kívül helyezését”, de ezt a házszabályok miatt megakadályozták, s ők jövő héten külön fognak felesküdni.

A 11-es közszolgálati televízió szakértői kiemelték, hogy az esketés előtt elmaradt az államelnöki rezidencián a szokásos ünnepség, melyen átadják a megbízatást a kormányalakításra felkért politikusnak, majd közös fényképet készít az államfő és a miniszterelnök-jelölt.

Tavaly márciusban, az előző kneszet felesketésénél még szigorú biztonsági előírások és távolságtartási szabályok mellett zajlott az ünnepség, de idén már mind a 120 törvényhozó jelen lehetett egyszerre a plenáris üléstermében, mivel Izraelben már a lakosság többségét már kétszer is beoltották, és szinte teljesen visszaszorult a koronavírus járvány.

Fotó: a Kneszet szóvivője

Az idei eskütételre már meghívhatták egy-egy családtagjukat is a képviselők, de Sara Netanjahu nem jelent meg a kneszetben, noha korábban mindig részt vett a hasonló rendezvényeken.

Izrael 24. parlamentjét politikai bizonytalanság közepette eskették fel, ugyanis jelenleg sem a Likud élén álló Benjamin Netanjahut támogató pártoknak, sem hivatalviselését az ellene folyó korrupciós per miatt ellenző pártoknak nincs meg a többsége az új kormány magalakításához.

A legnagyobb számú képviselő Netanjahut ajánlotta kormányfő jelöltnek, és ezért Reuven Rivlin államelnök őt kérte fel a kormányalakításra. Ha esetleg sem ő, sem megbízatásának lejártával más politikus nem jár sikerrel, akkor feloszlatják a kneszetet, és ősszel új választásokat írnak ki ötödször is Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.