A kneszettől kérnek segítséget az október 7-i technofesztivál túlélői

A kneszettől kérnek segítséget az október 7-i technofesztivál túlélői

A Gázai övezet mellett tartott, tavaly október 7-i technofesztivál túlélői állami segítséget kértek kedden a kneszetben az izraeli állami számvevőszék meghallgatásán – jelentette az izraeli parlamentből, a kneszetből sugárzó televíziós csatorna.

A Nova buli néven ismert rendezvényen október 7-én brutális vérengzést hajtottak végre az övezetből meglepetésszerű terrortámadást indító palesztin fegyveresek; rengeteg résztvevőt tömegesen megerőszakoltak és meggyilkoltak.

A túlélők kedden a kneszetben az aznap átélt súlyos traumákról beszéltek, azóta is tartó nehézségeikről, és az izraeli állami hatóságok bürokratikus és merev viselkedéséről.

Gay Ben Simon, az egyik túlélő a nagyszámú öngyilkosságra hívta fel a figyelmet. “És ennél sokkal többen pszichiátriai kényszer-gyógykezelés alatt állnak zárt intézményekben. Sok barátom képtelen felkelni az ágyból” – közölte.

“Láttam, ahogy az embereket agyonlőtték, és a nőket, akik az életükért kiáltoztak, amíg meg nem haltak” – folytatta. “Ezeket a dolgokat érzelmileg fel kell dolgozni, hullámokban jönnek, az ember szervezete nem tudja, hogyan kell ilyen mennyiséget elviselni, különösen mindazzal együtt, ami most az adott ütemben az országban történik” – tette hozzá.

Egy másik túlélő arról beszélt, hogy csak pszichológusa segítségének köszönheti, hogy életben van, és még most is naponta átlagosan csak két órát tud aludni.

Főkép: Naama Eitan a mai vita során a kneszetben – Fotó: Yonatan Zindel

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.