Drótkötélpályás felvonó Haifán – Rachbalit

rachbalit
A rachbalit – Fotó: Szabó Gábor / Izraelinfo

Aki ismeri az országot az tudja, hogy Haifa (חיפה) egy tengerparti város, és habár részben a Karmel hegyre (הכרמל) épült, de az is csak 546 méter magas. Minek oda drótkötélpályás felvonó?

Idén áprilisban kezdte meg működését, pedig még nincs is hivatalosan átadva a Rachbalit (רכבלית), amit valami oknál fogva az angol Wikipédiában Rakavlitnak írnak. De ez ne tévesszen meg senkit. Mindenki az előző kiejtést használja.

Én pár napja utaztam ezzel az új közlekedési eszközzel, ami a Haifa északi részén fekvő, a “Check Post”-tól (צ’ק פוסט) pár méterre levő és “HaMifrats Central”, azaz “Merkazit HaMifrác” (מרכזית המפרץ) névre hallgató vonat- és buszpályaudvaron indul. Onnan a Technionon (הטכניון) keresztül a Haifa egyetemre megy fel. 6 állomása van, amiből most még csak 3 üzemel. A teljes pálya 4,4 km hosszú, és 460 méteres szintkülönbséget gyűr maga alá.

Próbáltam keresgélni, hogy hol vannak a leghosszabb ilyen gondola-jellegű liftek. Igazán jó listát nem találtam, de abból amit láttam úgy tűnik, ez benne van a világ 10 leghosszabb liftje között.

Itt ez a tömegközlekedési hálózat része, ezért a rendes buszjeggyel, vagyis inkább a Rav-Kavval (רב-קו) használható. Elsősorban diákoknak szánták, hiszen a Technionba és a Haifa egyetemre megy, de turistalátványosságnak se rossz. Gyönyörű a kilátás a liftből is meg a Haifa egyetemről is.

Itt van két film, ahol a lift megtekinthető, és közben a héber tudásunkat is javíthatjuk:

Az első út a Rachbaliton:

Megnyílt a Rachbalit! 10 tény a liftről:

Rachbal

Ez nem is az első furcsa közlekedési eszköz Haifán. Van a régi síliftszerűség, ami Rachbal (רכבל) néven fut.

Erről itt van egy film:

Carmelit

Ezen kívül pedig ott van a Carmelit (כרמלית), amit magyarul inkább Karmelitnek kéne írni, ha már a Karmel-hegyre megy fel, de nem vitatkozom a magyar Wikipédia szerkesztőivel. Ez egy földalatti vasút, ami Paris Square-ről indul, és az állatkerthez megy fel. Erről persze nincs kilátás, de a legfelső állomástól pár száz méterre indul a Lajos sétány (Louis Promenade – טיילת לואי), ahonnan viszont az egész öblöt látni lehet, és egészen a Bahai kertig el lehet menni.

Ha az ember Haifán jár, nem érdemes kihagyni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.