Izraeli biztonsági szakemberek: a feszültség szükségtelen növeléséhez vezethetnek az iráni robbantással kapcsolatos szivárogtatások

A feszültség szükségtelen növeléséhez vezetnek az iráni robbantással kapcsolatos izraeli szivárogtatások – közölte a Háárec című baloldali újság kedden biztonsági tisztségviselők aggodalmait tolmácsolva.

A lapnak nevük elhallgatását kérő izraeli biztonsági tisztségviselők arról számoltak be, hogy aggodalmat keltenek bennük az iráni célpontok elleni, a közelmúltban történt támadásokat Izraelnek tulajdonító média-jelentések.

A biztonságiak arra gyanakszanak, hogy bizonyos politikusok személyes célokból használják ki az Iránnal fennálló feszültségeket, és a különböző biztonsági szervezetek presztízsért folyó versenyében politikai céljaikra aknázzák ki az akciókat.  

A nemzetközi médiában az elmúlt napokban névtelen izraeli és amerikai tisztségviselőket idéztek, akik szerint Izrael állt az Iránban, a natanzi urándúsító létesítményben bekövetkezett vasárnapi robbantás mögött. Az aggódó izraeli biztonságiak szerint az ilyen szivárogtatások a két ország közti feszültség nem kívánt növekedéséhez vezethetnek.

Beni Ganz védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy felkérte a főügyészt, indítson vizsgálatot a biztonsági hírek kiszivárogtatásának ügyében. Az iráni esethez hasonlóan, de még az akció végrehajtása előtt eljutott egy másik, a múlt héten az iráni felderítőhajó ellen lezajlott szabotázsakció esetleges izraeli felelősségének híre az amerikai The New York Times című újsághoz.

- Hirdetés -

Ez az értesülés egy nappal magának a magas kockázatú, ellenséges területen zajló hadműveletnek a végrehajtása előtt került a külföldi médiába. A Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel egy légibázison tett hétfői látogatása során Ganz bírálta a “fecsegést” és a “meséket az úgymond nyugati tisztségviselőkről”.

“Nem tudok olyan konkrét személyről, aki információkat szivárogtat ki, de ennek le kell állnia” – mondta Ganz, hozzátéve, hogy veszélybe került az Izrael külföldi titkos akcióit korábban jellemző “kétértelműségi politika”. “Nem folyt vita a kétértelműség politikájáról. Szerintem ez vakmerő viselkedés, és ha ez személyes vagy politikai érdekekből fakad, az rendkívül súlyos” – vélekedett az izraeli védelmi miniszter.

Biztonsági tisztségviselőket idézve a Háárec arról írt: nemzetbiztonsági körökben nem csupán egyetlen konkrét jelentés, hanem a jelentések mennyisége miatt is aggódnak. Ezek ugyanis akkor kerülnek nyilvánosságra, amikor éles a feszültség Izrael és Irán között, Teheránban pedig provokációkként értelmezhetik a szivárogtatásokat, amelyekre választ kell adni, noha a bejelentések nélkül ez az esetleges válasz elkerülhető lenne.

Egy vezető izraeli védelmi tisztségviselő szerint a hadsereg számos vezetőjének jelenleg igen gyenge az érdekérvényesítési lehetősége a hatalom képviselőivel, a döntéshozókkal szemben, miközben bizonyos biztonsági szervezetek kivételezett helyzetbe kerültek, s a kormányfő bizalmát élvezik.

E szavaival a tisztségviselő Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobbkezére, számos esetben külföldi képviselőjére, Joszi Kohenre utalhatott, aki a Moszadot, Izrael külföldi hírszerző szervezetét vezeti.

“Ehhez hozzájárul a kormányzati stabilitás hiánya, a politikai zsákutca, és a feszült kapcsolat az Egyesült Államokkal, ami igencsak megnehezíti és aggasztóvá teszi ezt az időszakot” – vélekedett a vezető biztonsági tisztviselő a Háárecnek nyilatkozva.

Más, szintén biztonsági források szerint a helyzet ellenőrizhetetlenné vált. “Ez súlyos károkat okozhat” – vélekedett az egyik nyilatkozó, aki szerint korábban csakis szándékosan, döntések nyomán, üzenetek átadása végett  szivárogtattak.

- Hirdetés -