Az izraeli hadsereg sebesültellátásának reformjáért tüntettek hadirokkantak Tel-Avivban

Fotó: Izraelinfo

Az izraeli hadsereg sebesültellátásának reformjáért tüntettek fogyatékkal élő veteránok Tel-Avivban, lezárva a város legforgalmasabb autópályáját – jelentette a helyi média vasárnap délelőtt.

Több száz, fogyatékkal élő, szolgálatteljesítés közben megsebesült egykori katona bénította meg Tel-Aviv forgalmát, mert elállták az autók útját az ország közlekedés vérkeringésének központjában, a Tel-Avivon végighúzódó Ajalon autópályán.

Akciójukkal a védelmi minisztérium sebesült katonákkal foglalkozó osztályának megreformálását, a bizottságok emberségesebb hozzáállását és a bürokrácia csökkentését követelték a hadsereg főhadiszállásának, a Kirijának a közelében.

Beni Ganz védelmi miniszter már a tüntetés előtt bejelentette, hogy megpróbálja összehívatni a kormányt, hogy teljesíthessék a követeléseket. Benjamin Netanjahu miniszterelnök délután találkozik a tüntetők képviselőivel.

Munkatársunk felvétele a helyszínről:

A demonstráción jelen voltak Icik Szaidián családtagjai, aki a hadsereg elesettjeinek és a terror áldozatainak emléknapja előtt felgyújtotta magát a védelmi minisztérium katonák rehabilitálásával foglalkozó irodájának várótermében, Petach Tikván. A 26 éves férfi a Gázai övezet elleni 2014-es Erős szikla hadműveletben poszttraumás lelki sérüléseket szenvedett.

Az ő esetében a rehabilitációs ügyekkel foglalkozó hivatal előzőleg elutasította kérését rokkantsága mértékének növeléséről. Miután felgyújtotta magát, Szaidián súlyos, a testének száz százalékára kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, és az orvosok már közel egy hete küzdenek életéért a Tel-Aviv melletti Siba kórházban.

Szaidián tette felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák a harcokban nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, hanem gyakran súlyos lelki traumákkal élik túl a háborúkat. A hadsereg rádiójában megszólaló ismerőse szerint Szaidián évek óta nem tudott aludni, mert éjjel rátörtek a háborús emlékek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.