Élőzene! Végre!

Terminal 4

Beolvasott nekem egy törzsolvasónk: miért nyomok ismertetőket elmúlt koncertekről, és miért nem írok inkább ajánlókat? A korona egy évre jegelte a vitánkat, de most végre meg tudok hajolni az érvek súlya alatt. 

Egy olyan helyet választottam, ahol a legbátrabban futottak neki az új életnek: heti két-három élőzenés estét hirdetnek. A hely a Terminal 4, Tel-Avivban van Jaffo és a Florentin városnegyed között, a közkedvelt bulizónában, a HaTahanán (“az Állomás”). A programjuk tarka, mint a tavasz. Júniusig előre tekintve ezeket a koncerteket emeltem ki.
Négy estére négy stílus:

MissBehave

Április 22. csütörtök este: Motown. Ha ez a szó – a detroiti kiadó neve – nem segít, akkor eldúdolom: The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5…, megvan? A MissBehave csapata ezt ígéri: soul, flitterek, old-school groov-ok, időutazás a 70-es évekbe, hét hölgy kalauzolásával.

Rögzítsd a dátumot: április 22. csütörtök, 20:30 – MissBehave

Gypsy Jazz

A következő ajánlat is egy időutazás: Gipsy Swing, Párizs, a 30-as, 40-es évek, Quintette du Hot Club de France. Django Reinhardt , Stéphane Grappeli…

A szellemüket idéző zenekar pedig a gitáros Duved Danayevski, aki Izraelben született, de Párizsban él, a nagy Django teremtette stílus egyik legjobb tolmácsolója a műfaj fellegvárából. Nem kisebb név a hegedűs Omer Ashano sem. A harmadik sztár Ella Daniel énekesnő, aki a popkarrierje után is hű maradt a jazzhez.

Április 26. hétfő, 20:45 – Gipsy Swing

Noa & Gil Dor

A harmadik ajánlatomnál nem kell leírnom, hogy a fellépők sztárok. Elég a két név: Gil Dor és Noa (Achinoam Nini). Május 1-i koncertjük az új jazz-albumuk bemutatója lesz. Nekem különleges kedvencem Noa. 25 éve, amikor először repültem Izrael felé, az ő koncertje ment az El-Al gépen. Cd-i ott sorakoznak a polcomon azóta is.

Május 1. szombat, 21:30 – Noa & Gil Dor

Uriel & Daniel

Az utolsó ajánlatom a Terminal 4-ból már júniusi. Ő is régi nagy kedvencem: Daniel Zamir. Szaxofonjátéka végtelen dallamokban egyesíti a zsidóság két ágának zenei világát. A New York-i zsidó zenei rewival fontos figurája volt az ezredforduló utáni években. A free jazz-ből jön, de ma már inkább meditatív zene, amit új formációival játszik. “Uriel & Daniel” – így hirdeti őket a plakát.

Az igazi meglepetés mellettük a harmadik név, Ester Rada izraeli-etióp énekesnő. Soul, trip-hop, etno-jazz? Nem vállalkozom a beskatulyázására. Daniel Zamir mellé írva a neve revelációt ígér. Turné főpróbájuk lesz a június 2-i koncert a Terminal 4-ban.

Most időben szólok!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.