Nagy pofont kapott Netanjahu a kneszetben

Manszur Abbasz, a Raam párt elnöke a kneszetben
Manszur Abbasz, a Raam párt elnöke a kneszetben – Fotó: Noam Moskowitz / a Kneszet szóvivője

Az Anti-Bibi tömbhöz tartozók szerezték meg a parlament ellenőrzését, a Kneszet Szervezőbizottságát, ráadásul a Netanjahu létrehozta iszlamista Raam párt szavazataival. A Szervezőbizottság kulcsfontosságú az izraeli parlamentben, legalábbis az új kneszet megalakulásakor, mert ebben a grémiumban dől el egészen az új kormány megalakulásáig – ha megalakul egyáltalán –, hogy milyen kérdések kerülhetnek napirendre.

Netanjahu egész nap Naftali Bennettel, a Jobbra (Jamina) elnökével tárgyalt, hogy megszerezze támogatását. Úgy tervezte, hogy a bizottság élén hamarosan megszavaztatja a kormányfő közvetlen megválasztásának törvényét, aztán egy gyors újabb választással, amelyen csak őt választják meg miniszterelnöknek, a jelenlegi kneszettel új kormányt alakít. Sikerrel is járt, Bennet mellette szavazott a plénumon.

Csakhogy végül minden egészen másként alakult, mint ahogy egész nap a rádió meg a tévé a tervekről beszámolt.

Mert miközben Netanjahu Bennetet győzködte, aközben a Jes Atid élén álló Lapid találkozott a kneszetben Manszúr Abbásszal, a Raam párt elnökével, és a támogatásért felajánlotta neki, hogy a kneszet alelnöke lehet, hogy elnökölhet a bűnözés és az erőszak felszámolására megalakuló bizottságban, ami az arab kisebbségnek különösen fontos, és még a pénzügyi bizottságban is ígért nekik egy helyet.

A plénum ülésén aztán hiába szavazott Bennet Netanjahuval, a Raam ellene voksolt, és elbukott Netanjahu indítványa. Utána viszont Manszúr Abbász Lapid javaslatát megszavazta, az ellenzék a rendezőbizottsági indítványát 60 képviselő támogatta 51-el szemben.

Az ellenzék már azt tervezi, hogy saját emberüket ültessék a Likudos Jariv Levin helyett a házelnöki székbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.