Vasárnap: nemzeti gyásznap

Izraeli zászló félárbócon Izrael washingtoni nagykövetségén

Péntek este, órákkal a meroni katasztrófa után a kormány telefonos szavazáson jóváhagyta, hogy a közeli vasárnapot nemzeti gyásznapnak nyilvánítsák a Meron-hegyen történt szerencsétlenség 45 halálos áldozata emlékére. Ezen a napon az állami zászlókat félárbocra eresztik a középületek előtt, a katonai bázisokon és az izraeli külképviseleteken.

Hili Tropper kulturális és sportminiszter arra szólított, hogy a gyásznapon ne tartsanak az országban kulturális előadásokat és sporteseményeket. “Ez most a kölcsönös felelősség ideje” – mondta Tropper. “Tiszteletben kell tartanunk a Meron-hegyi katasztrófa során elhunytak emlékét, és le kell állítanunk a kulturális és sporttevékenységeket” – tette hozzá.

Az országos gyásznap során a nemzeti zászlók félárbocra eresztésén túl különféle emlékünnepségeket tartanak, a rádióban gyászdalokat közvetítenek, a szórakoztató intézményeket (például mozikat) bezárják, az iskolai órákon a gyászt kiváltó történésekről beszélgetnek. A nap folyamán többen különféle gyászszokásokat gyakorolnak, például fekete szalagot vagy piros virágot viselnek a ruhájuk hajtókáján, nemzeti zászlókat tűznek ki, vagy fekete szalagot ragasztanak a nemzeti zászlókra.

A múltban több gyásznap is volt Izraelben:

Yitzhak Ben-Zvi elnök 1963. április 23-án bekövetkezett halálát követően kétnapos nemzeti gyászt tartottak. John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolása után, 1963. november 22-én háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Izraelben.

Levy Eshkol izraeli miniszterelnök 1969. február 26-i halála után két napos nemzeti gyász volt az országban. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a helikopteres katasztrófát követően, amelyben 73 izraeli katona veszett oda, nemzeti gyásznapot hirdetett.

2001. szeptember 11-én az ikertornyok elleni terrortámadásokat követően az izraeli kormány – Ariel Sharon vezetésével – nemzeti gyásznap megtartása mellett döntött. A Siberia Airlines 1812-es, Izraelből az oroszországi Novoszibirszkbe tartó járatának 2001. október 4-én történt lezuhanása után – amelyben 78 utas és a legénység vesztette életét –, október 11-én nemzeti gyásznapot hirdettek.

Netanjahu miniszterelnök 2010 decemberében bejelentette, hogy országos gyásznapot hirdet a karmeli tűzvész után, amelyben 44 vesztette életét, de ez végül nem valósult meg.

További gyásznapokat tartottak Simon Peresz volt miniszterelnök és elnök 2016. szeptember 28-i halála, valamint Yitzhak Rabin miniszterelnök és Rehavam Zeevi miniszter meggyilkolása után.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet