Történelem az izraeli futballban: Sapir Berman az első transznemű játékvezető

Sapir Berman történelmet írt hétfőn este a Sami Ofer stadionban, azzal, hogy ő lett az első transznemű játékvezető, aki a Premier League-ben mérkőzést vezetett. Berman a Hapoel Haifa és a Beitar Jeruzsálem közötti találkozót irányította (1:3).

Valójában Haifa játékvezetői állományának a fele nő, a negyedik játékvezető Meitar Shemesh, Berman barátnője, aki szerepel a Nemzeti Liga játékvezetői állományában. A Hapoel Haifa vezetősége már számos kérést kapott külföldi médiumoktól, hogy dokumentálja a történelmet.

Berman azt mondta a meccs után: Nagyon jó játékot vezetni a Premier League-ban. Őrült hét van mögöttem. Számtalan megható támogató üzenetet kapok. Úgy látom, hogy pozitív változás történik a társadalomban, aminek nagyon örülök.”

Sapir az elmúlt napokban közölte a bírói szakszervezet tagjaival, hogy nem fél a közönség reakciójától. “Száz százalékban teljes vagyok magammal, pontosan ezt szerettem volna, a felfedés megkönnyebbülést jelentett” – vallotta be nekik. “Az az álmom, hogy ne csak az izraeli első osztályú ligában ítélkezzek, hanem a nagyobb meccseket is vezethessek. Haifán ez lesz a Sapírként való nyitásom, meggyőződésem, hogy lesz folytatás, nem félek a tömegtől.”

Berman a ma esti mérkőzésen – Fotó: képernyőkép

Sapir Berman futballbiró a múlt héten beszélt a Labdarúgó Szövetség sajtótájékoztatóján, ahol a játékvezetők szövetségének elnöke, Ronit Tirosh és Yariv Tepper vezérigazgató is ott voltak mellette. Miután néhány nappal korábban bejelentették, hogy az elsőosztályos nemzeti ligában egy játékvezető – a játékvezetői szövetség támogatásával – nemet változtat, Berman felfedte, hogy ő a kérdéses játékvezető.

“Sapir vagyok, 26 éves” – mondta. “Mindig nőnek tekintettem magam. Fiatalon nem tudtam, hogy ezt minek nevezzem, de mindig a női oldalhoz vonzódtam, ugyanakkor kifelé nagyon férfias karakter voltam. Férfiként sikereket értem el a bírók szakszervezetében, a tanulmányokban és a lányoknál. A családban férfit láttak bennem, de magamban nő voltam.”

“Különválasztottam ezeket a világokat, mert úgy éreztem, hogy a társadalom nem fogad el engem, és így folytattam tovább – 26 évig. Végül úgy döntöttem, hogy előbújok, megmutatom, ki vagyok. Először is magamért, a lelkemért. Másrészt a rokonaimért, hogy ne azt lássák, hogy szenvedek. A felfedés előtti utolsó hónapokban kevésbé voltam önmagam.”

“De itt vagyok, teljességgel elfogadva magam, biztos magamban, tudom, hogy helyesen cselekszem. Tudom, hogy nagyon széleskörű a támogatás mind a szervezetben, a családban, mind a barátok körében. Erősen remélem, hogy a társadalom mindenki számára jobb és befogadóbb lesz, minden szektor és minden nem számára. Azért vagyunk itt, hogy változtassunk.”

Sok sikert kívánunk a jövőben Sapirnak, aki immár női bíróként folytatja a játékvezetést a meccseken.

Gratulálunk továbbá a játékvezetők szövetségének az általuk tanúsított támogatáshoz, toleranciához és vezetéshez. Mindannyian reméljük, hogy ez a nagyszerű lépés inspirálni fog sokakat, akik ehhez hasonló nagyszabású és fontos személyes döntés előtt állnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet