Erdogan az izraeli-palesztin konfliktus azonnali megfékezésére szólította fel az ENSZ-et és a muszlim országokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki televíziós beszédében a hét elején kiújult izraeli-palesztin konfliktus azonnali megfékezésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) és a muszlim országokat.

A török államfő az ENSZ BT-nek címezve szavait hangsúlyozta: gyors lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy biztosítsák a békét és nyugalmat Jeruzsálemben. Az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetéhez (OIC) szólva pedig azt kijelentette, hogy ha az OIC nem helyezkedik konkrét és hatékony álláspontra, saját létét tagadja meg.

Erdogan emellett “minden államot és intézményt” is arra szólított fel, hogy “minél hamarabb cselekedjen”, hitre és származásra való tekintet nélkül.

Erdogan a palesztin ügy védelmezőjeként újfent terrorállamnak nevezve Izraelt, és kiemelte: az elmúlt napokban 19 állam- és kormányfővel beszélt eddig telefonon az izraeliek és a palesztinok kölcsönös rakétatámadásairól.

A török vezető felszólalásában szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség “érzéketlenséget” tanúsít a konfliktust illetően. “Kiállni Izrael agressziójával szemben az emberiség becsületének adóssága” – hangoztatta.

- Hirdetés -

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli sajtó közlése szerint csak csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.