Szombaton sem állt le a harc, továbbra is lövik Izraelt – Percről percre

Folytatás >>

23:48 – Egy palesztin jármű katonákat próbált elgázolni a a Dahariya csomópont közelében lévő katonai ellenőrző ponton – jelentette az IDF szóvivője. A helyszínen állomásozó erők lövéseket adtak le és letartóztatták a támadót.

23:26 – Egyiptomi hírszerzés: A humanitárius tűzszünet elősegítésén dolgozunk az éjszaka folyamán.

23:09 – Netanjahu az országos zavargásokról: Bárki, aki terroristaként viselkedik, azt terroristaként kezeljük.

23:08 – Hidai Zilberman, az IDF szóvivője elmondta, hogy levelet küldött az Izraeli Külföldi Újságírók Szövetsége elnökének, részletesen bemutatva annak a nyomozásnak az eredményeit, amelyet a csütörtök este a hadsereg egyik tisztviselője külföldi újságírókkal folytatott beszélgetése kapcsán végeztek. Egy katonai szóvivő az izraeli külföldi tudósítókat arról tájékoztatta, hogy az IDF szárazföldi támadást indítottak a Gázai övezetbe, akik erről világszerte hírt adtak. Órákkal később az IDF szóvivője tisztázta, hogy az eligazítás helytelen volt, és elnézést kért. Később azt állították, hogy a megtévesztést szándékosan követték el. Az IDF szóvivője ma kijelentette, hogy “a tiszt a hibát jóhiszeműen és a helyszíni operatív helyzet félreértésének eredményeként követte el, és nem más okból. “Az IDF szóvivői rendszere nem von pszichológiai háborút vagy csalást a munkájába, és elsősorban az újságíróknak és a nyilvánosságnak való igazmondás elkötelezettje, és továbbra is ezt fogja tenni” – mondta Zilberman közleményében.

22:40 – Kobi Shabtai rendőrbiztos ma este elmondta, hogy az izraeli rendőrség példátlan mennyiségű erőkkel van felkészülve. Elmondta, hogy több mint 20 határrendészeti tartalékos egység fokozza a rendőri erőket, és a júdeai és a samáriai határrendészeti egységenek is segítenek a missziókban. Shabtai szerint a rendőrség több mint 1000 letartóztatást hajtott végre, és hogy jelenleg több mint 420 embert őrizetben tartanak, és várhatóan bíróság elé állítják őket. Hozzátette: az elmúlt napokban mintegy 300 rendőr sérült meg munkavégzés során.

22:14 – A Hamasz szóvivője: Éjfélkor megújítjuk a rakétatüzet Izrael központi városai ellen.

21:57 – A Hamász politikai irodájának vezetője, Ismail Haniyeh a katari fővárosban, Dohában tartott tüntetésen azt mondta, hogy “a 15 éve blokád alatt álló Gázának sikerül megzavarnia a cionisták életét”. Beszédében Haniyeh hozzátette, hogy “az Oslo után született fiatalok védik Jeruzsálemet és al-Akszát”, és gratulált Katar emírjének a palesztinoknak nyújtott támogatásához.

“Ma megszűntek az 1948-as arabok közötti határok, tüntetések zajlanak Rosh Hanikrától Umm Rashrashig (Eilat)” – mondta Haniyeh. “Üzenetet küldtünk nekik (Izraelnek), hogy ne játsszanak a tűzzel, és hogy al-Aksza egy piros vonal.”

Ismail Haniyeh a katari fővárosban

21:49 – Tűz ütött ki rakéta becsapódása miatt Or Haner kibucban.

21:32 – A palesztin egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy ma 180 palesztin sérült meg Ciszjordánia-szerte az IDF-erőkkel folytatott összecsapások során.

21:18 – A gázai egészségügyi minisztérium szerint a halottak száma 145-re nőtt, köztük 41 gyerek és 23 nő. Emellett 1100 ember megsebesült, köztük 38 kritikus állapotban.

20:50 – Reggel 7:00-tól este 19:00-ig 278 rakétaindítást azonosítottak a Gázai övezetből Izrael területére – közölte az IDF. A Gázai övezetben mintegy 40 rakéta esett le, és további több tucatnyit fogtak el.

20:50 – IDF: A Hamász különleges műveleteinek vezérkari főnökének otthonát támadtuk.

20:40 – Biden amerikai elnök beszélt Abbasz palesztin elnökkel. Ramallah-ban a beszélgetést “pozitív”-nak minősítették. Ez volt az első beszélgetés közöttük Biden hivatalba lépése óta.

20:29 – Rakétatűz Netivot és a Gázai övezethez közeli települések ellen.

20:26 – Rakétatűz Askelon ellen.

20:15 – Több százan tüntetnek a békéért Tel-Avivban a Habima téren.

20:09 – Dokumentáció: Az épület kiürítése mielőtt az izraeli hadsereg lerombolta.

19:22 – Al-Jazeera: Irodánk lebombázása barbár támadás, bepereljük az izraeli kormányt.

19:17 – Dokumentáció: Az IDF egy újabb épületet bombázott Gáza városában.

18:42 IDF: több földi és földalatti Hamasz rakétakilövőt megsemmisített az izraeli légierő.

18:26 – Széles körű tiltakozás várható ma este Jaffóban egy 12 éves arab fiú tegnap esti sérülése miatti tiltakozásként, akinek a város Adzsami negyedében lévő otthonába dobott Molotov-koktélt dobtak. Délután több száz ember tüntetett a Yefet utcában. A felsőtestén súlyos égési sérüléseket szenvedett fiút elaltatták és lélegeztető gépen van. A rendőrség még nem találta meg a tett gyanúsítottjait, és azt vizsgálják, hogy zsidók dobták-e a Molotov-koktélt, vagy arabok, miután hibásan azonosították a házat.

18:14 – Az Eshkol regionális ranács lakói utasítást kaptak, hogy további értesítésig maradjanak otthonaikban.

18:06 – IDF: a Hamász politikai irodája alelnökének otthonát támadtuk.

18:02 – Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a gázai magasépület bombázása után az amerikai kormányzat üzenetet küldött Izraelnek, hogy “biztosítania kell a független újságírók és a média biztonságát”.

17:59 – Az elmúlt órában intenzív rakétatűz zúdult Dél-Izrael és a Sfela (izrael központjának déli része) felé.

17:21 – Az AP hírügynökség elnöke és vezérigazgatója elítélte a gázai épület elleni támadást, amely többek között az ügynökség irodáinak adott otthont. Szerinte “megdöbbentő, hogy az izraeli hadsereg lerombolta az AP-nek és más gázai hírszervezeteknek otthont adó épületet”. Az AP vezetője hozzátette, hogy az ügynökség információkat kér az izraeli kormánytól.

17:17 – Rakétatűz érte Szderot városát és a Gázai övezet környéki településeket.

17:05 – A hadsereg leszedett egy robbanó vitorlázógépet a Gázai övezetben, megölve közben két Hamász terroristát. Az IDF közleménye szerint a hadsereg “meghiúsította a Hamász terrorszervezet kísérletét egy robbanószerkezet indítására Izrael területére Gáza városában. A gép a kilövő osztagra zuhant és megölte a két terroristát.”

16:43 – A rendőrség az elmúlt napokban országszerte 891 embert tartóztatott le zavargásokban és összecsapásokban való részvétel miatt. A fogvatartottak 84%-a arab, a többi zsidó. Az elmúlt nap folyamán 123 embert tartóztattak le.

16:15 – Rendőrség: 15 lobbantásra kész molotov koktélt foglaltunk le a lodi mecset tetején.

16:05 – MDA: Éjfél óta 46 sebesültet kezeltünk.

15:42 – Hamasz: Tel-Avivot fogjuk lőni válaszként a Gáza városban kilőtt épületek miatt.

15:26 – Folyamatos rakétatűz a Gázai övezet környékén lévő izraeli településekre.

15:23 – Az IDF támadása után leomlott az a gázai épületet, amelyben több nemzetközi tévé és rádióállomás irodája, stúdiója volt.

14:20 – A ramat gani rakétatámadásban életét vesztette egy 50 év körüli izraeli férfi, aki a támadás idején nem tartózkodott védett helyen, valószínűleg repeszek okozták a halálos sérülését.

14:47 – Egy rakéta a ramat gani Szafariban landolt. Sem ember, sem állat nem sérült meg.

14:33 – IDF: megtámadtuk a Hamasz rakétagyárát.

14:38 – Több épület súlyosan megrongálóott a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban. Sérültek is vannak.

13:58 – Újabb súlyos rakétatámadás több ponton: Tel-Aviv, Ramat Gan, Rishon Lecion, Yehud és a nemzetközi repülőtér környéke.

13:33 – Rakétatűz Izrael központi városaira: Taibe, Rishon Lecion, Ramar Gan.

Az arab lakosú Taibe városban a lakosok ünnepelték a városukat ért találatot.

13:24 – Rakétatémadás Sderotban.

12:40 – Az IDF közleménye szerint a tegnap éjjel izraeli területre behatolni készülő libanoniak fegyveres merényletet készültek végrehajtani.

6:25 – Három óra csend, majd kiújultak a rakétatémadások Beer Sheva felé.

6:17 – A Gázai övezetből érkező jelentések szerint az izraeli légierő támadásának következében öt gyerek és két nő is életét vesztette.

4:23 – Rakéták az Askeloni körzetben.

3:33 – Rakétákat lőttek Beer Sheva városára és a környék beduin falvai felé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.