Az ENSZ szerint háborús bűncselekményeket követhettek el az izraeli-palesztin konfliktusban

Fotó: Shutterstock

Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia – követelték az ENSZ szakértői kedden Genfben közzétett állásfoglalásukban.

A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Ezek a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások “feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg” – olvasható a szakértői jelentésben.

A palesztin fegyveres csoportok hasonló módon, “szándékosan és kíméletlenül” lövik rakétákkal Izrael lakott területeit. Ez esetben is háborús bűncselekmény állhat fenn – közölték az önkényes kivégzések, tüntetések, terrorellenes műveletek nyomon követésére szakosodott, valamint oktatással és a palesztin térségek helyzetével foglalkozó szakemberek.

Hangsúlyozták, hogy rendkívül egyenlőtlenül zajlik a küzdelem. Meglátásuk szerint a világ egyik legjobban felfegyverzett hadserege küzd az izraeli megszállás ellen küzdő palesztinok ellen.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A francia diplomácia szerint egy tűzszüneti felszólítást tartalmazó határozat fokozhatná a nyomást a konfliktus szereplőire, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyerek. Izraeli oldalon nyolc felnőtt és két gyermek halt meg.

A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.