Karvalykeselyű a lépcsőházban

Ritka látvány: egy karvalykeselyű (Gyps rueppellii) egy tel-avivi torony 43. emeleti lépcsőkorlátján.

Fotó: Park és Természetvédelmi Felügyelet

A Közép-Afrikában őshonos madarat legutóbb hét évvel ezelőtt észlelték Izraelben, ezúttal azonban egy felújítás alatt álló toronyház 43. emeletén bóbiskolt egy példány. A Park és Természetvédelmi Felügyelet emberei befogták a rossz állapotban lévő madarat, és a felügyelet vadkórházába szállították.

A keselyű a vadkórházba szállítás közben – Fotó: Park és Természetvédelmi Felügyelet

Korábban 2014. május 9-én dokumentálták a karvalykeselyű megjelenését a Givat Gad rezervátumban.

A Természetvédelmi Felügyelet madárökológusa szerint a madár Közép-Afrikában honos, kihalófélben lévő veszélyeztetett fajhoz tartozik, melynek becslések szerint már csak 30000 egyede él. Átlagos testhossza 85-95 cm, szárnyfesztávolsága 220-250 cm, testtömege 7500 gramm. 1990 óta több alkalommal dokumentálták megjelenését Spanyolországban és Portugáliában.

Az ökológus hozzátette: “A karvalykeselyű populációja erősen csökken a zsákmányállatok mérgezése miatt. Az utóbbi években csökken a vadon élő állatok száma illegális mérgezések, áramütések, vadászat miatt is.”

Dr. Adam Nitzan, a vadkórház orvosa: “A madár nagyon rossz állapotban érkezett, rendkívül kimerült volt, lassú pulzussal. Ezen kívül a fejét is ütés érte, valószínűleg az épületben. A keselyű infúziót kapott és Antropint a pulzus stabilizására. Sajnos a kezelés sikertelen volt. Néhány órás kezelés után elpusztult.”

A Wikipédia szerint “A bizonyítottan legmagasabban szálló madár egy karvalykeselyű volt, ami 1973. november 29-én, 11 280 méter magasan ütközött egy kereskedelmi repülőjárattal Elefántcsontpart közelében.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet