10 érdekes infó a változás kormányáról

Itt van hát, megszületett Izrael új kormánya, a harminchatodik! Nehéz szülés volt (80 nap!), de a kisded szemrevaló, különleges keverék-gyerek. Összeszedtük azokat az érdekességeket, amitől a változás kormánya nem csak azért fontos, mert leváltotta Benjamin Netanjahut:

1Kipás miniszterelnök

Először van Izraelnek vallásos-cionista, kipát viselő, szombattartó miniszterelnöke. Naftali Bennett amerikai bevándorló szülők gyermekeként, Izraelben született, katonai szolgálatát az IDF kommandós egységében teljesítette, a ciszjordániai telepesek képviselőjeként kezdte politikai karrierjét. A hightech cége révén milliomos Bennett vallásos életet folytat, de felesége és annak családja nem.

2A legtöbb nő

Izrael történetében még sohasem töltött be egyidőben ennyi nő miniszteri tisztséget. Bár egyikük sem kapott kiemelten fontos tisztséget (mint pl. a külügyi-, pénzügyi-, igazságügy tárcát), és a legtöbb OECD országénál ez még mindig alacsonyabb szám, még sohasem volt ennyi, összesen 9 női miniszter izraeli kormányban. Ez közel a kabinet egyharmada.

3Nem a megbízott Lapid a kormányfő

Arra sem volt még példa, hogy nem a kormányalakítással megbízott lett az, aki a miniszterelnöki tisztséget tölti be. Jair Lapid, a Van Jövő párt vezetője kapta meg a felhatalmazást a kormányalakításra, de nem ő lesz a megalakuló kormány miniszterelnöke. Külügyminiszterként kezd és csak a rotáció végrehajtásával kerül a miniszterelnöki székbe, két év múlva.

4Legkisebb párt

A miniszterelnök a kormányt alkotó hét koalíciós párt legkisebbikéből való, mindössze hat parlamenti képviselővel a háta mögött, ami a koalíciós pártokon belül 10%-ot jelent csupán. Ilyen relációra sem volt még példa. A legkevesebb 24%-a Ariel Sharon első kormányának volt 2001-ben, de ez világviszonylatban nem példanélküli, Lettországban, Belgiumban is így működik jelenleg a kormány.

5Arab párt a kormányban

Először van (önálló) arab párt izraeli kormánykoalícióban. Az iszlamista Raám párt az arab Közös Listából vált ki és kapott 5 mandátumot – jelenleg pedig helyet a kormánykoalícióban. Az pedig mindössze másodszor fordul elő, hogy muszlim minisztere van Izraelnek: Issawi Frey (Merec) a regionális együttműködésért felelős minisztériumot kapja. Rajtuk kívül a drúz Hamad Amar (Jiszrael Beitenu) is miniszterként képviseli az ország arab kisebbségét a kormányban, ez utóbbi a pénzügyminisztériumban lesz miniszteri rangú államtitkár.

6Szombati közlekedés

Az is egyfajta rekord, hogy nagyon régen, pontosan 25 év óta először nincs benne a Likudharedi pártok kombó az ország kormányában. Ennek fényében a közzétett koalíciós szerződésekben olyan pontokat is találunk végre, mint a szombati közlekedés- és boltnyitvatartás engedélyezése, a polgári házasság és az egyneműek házasságának elismerése.

720 év után Merec

Viszont a baloldai Merec 20 év ellenzékiség után kormányalakító lett, vezetőjük, a homoszexualitását nyíltan vállaló Nitzan Horowitz az egészségügyi tárcát kapta.

827 miniszter

Lapid ígéretével ellentétben nagyon sok miniszter lesz a kormányban. 27 miniszterrel a változás kormánya az ország történetében eddig a harmadik legnagyobbja lesz.

9Átlagéletkor

A miniszterek átlagéletkora 52,8 év, a legidősebb Nachman Shai, a legfiatalabb Meirav Cohen lesz. Hatan nem Izraelben születtek. A tagok fele már töltött be korábban miniszteri tisztséget.

105 magyar?

Végezetül: minden izraeli WhatsApp csoportban végigment már az a meme, amely magyarul, “Jajistenem”-mel (sic!) zárul, mivel annyira sok magyar gyökerű tagot számláltak össze a “változás kormányában”. Lapid, Ganz és Merav Michaeli már köztudottan, de állítólag a mereces Horowitz és talán csak a neve miatt gyanús Farkash-Hacohen is a Kárpát-medencéből származik.