Viharos harc az állampolgársági törvény körül

Az izraeli arabokkal házas palesztinok állampolgárságát vagy Izraelben való letelepedését meggátoló törvényi szakasz érvényessége másfél hét múlva lejár.

A 2003-ban hozott ideiglenes rendelet hatályát már 18 éve hosszabbítgatja a kneszet, idén azonban ez nem lesz egyszerű. A ma (június 21.) esedékes szavazás valószínűleg elhalasztásra kerül, mivel az ellenzékben lévő jobboldali (Likud, Cionut Hadatit) és ortodox pártok nem hajlandók együtt szavazni a jobboldali kormánypártokkal. Annak ellenére, hogy eddig mindig a hosszabbítás mellett szavaztak, mert meggyőződésük: az izraeli arabokkal házas palesztinok letelepedése demográfiai és biztonsági fenyegetést jelentene Izrael zsidó jellegére.

A kormánykoalíció baloldali pártjai (Munkapárt, Merec, Raam) sem támogatják a hosszabbítást, mert szerintük a jelenleg hatályos családegyesítési törvény diszkriminatív.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.