Honduras is Jeruzsálembe költöztette izraeli nagykövetségét

Naftali Bennett Juan Orlando Hernández hondurasi elnökkel - Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Honduras is Jeruzsálembe költöztette izraeli nagykövetségét negyedikként, az Egyesült Államok, Guatemala és Koszovó után – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.

Az új nagykövetség megnyitására Izraelben érkezett Juan Orlando Hernández hondurasi elnök, akinek Naftali Bennett miniszterelnök személyesen mondott köszönetet a nagykövetség áthelyezéséért.

“Elnök úr, ön Izrael igaz barátja” – mondta Bennett a jeruzsálemi Malcha ipari parkban átadott követségi irodáknál. “A zsidó nép sokáig emlékezik, és Ön úgy fog szerepelni a történelemkönyvek lapjain, mint aki bátor és igazságos tettet hajtott végre Izraelért” – tette hozzá Hernándezhez intézve szavait.

“Reméljük, hogy folytathatjuk a szilárd kapcsolatok kiépítését országaink között” – írta a hondurasi elnök a Twitter-fiókjában az esemény után, s bejegyzésében “Izrael örök fővárosaként” hivatkozott Jeruzsálemre, ahol harminc évvel ezelőtt járt először egy, általa életre szóló élménynek nevezett vezetőképző tanfolyamon.

A közép-amerikai ország vezetője emlékeztetett arra, hogy 2014 óta tartó elnöksége idején Honduras általában tartózkodik a nemzetközi fórumokon az Izrael elleni határozatok megszavazásánál.

“Az ön vezetése alatt Honduras következetesen Izrael mellett áll a nemzetközi intézményekben, akkor is, ha ez olykor hátrányokkal jár” – hangsúlyozta Bennett, és megköszönte Hernándeznek kiállását Izrael mellett.

A követségi irodák ünnepélyes megnyitása előtt a két ország számos együttműködési megállapodást írt alá a mezőgazdaság, az egészségügy, az oktatás és az innováció területén.

Benjamin Netanjahu, a parlamenti ellenzék vezetője a Facebookon írt bejegyzésében szintén üdvözölte a nagykövetség megnyitását, és hangsúlyozta a Jeruzsálembe költöztetésében betöltött szerepét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.