Izrael légicsapásokat mért a Hamasz katonai létesítményeire válaszul a gyújtóléggömbökre

A támadott fegyvergyártó létesítmény - Fotó: IDF

Izrael szombat este légi csapásokat mért a Gázai övezetben a Hamasz katonai létesítményeire válaszul arra, hogy a radikális palesztin szervezethez köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izrael területére – közölte az izraeli hadsereg.

Az izraeli bombázás célpontjai egy rakétakilövő állás és egy fegyvergyártó létesítmény voltak. Egészségügyi források szerint egy ember súlyosan megsebesült a légitámadásban.

Az izraeli fegyveres erők emellett beszámoltak arról is, hogy Ciszjordániában egy feltételezett palesztin merénylővel végeztek. A nap folyamán összetűzés alakult ki zsidó telepesek és a helyi palesztin lakosok között. A katonák igyekeztek közbe avatkozni, amikor is egy háztetőről egy férfi robbanószerkezetet dobott feléjük, mire válaszul tüzet nyitottak a veszély semlegesítésére. A palesztin hatóságok szerint egy 20 éves férfi vesztett életét az incidensben.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők az iszlám vallás harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A 11 napos összecsapásokban a Gázai övezet 255 lakója és 13 izraeli vesztette életét. A rakétaháborúnak május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet vetett véget, ennek ellenére szélsőségesek többször is indítottak gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket Izrael területe ellen, amire Izrael légicsapásokkal felelt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.