A vasárnap csendes, így most hétfővel és jazzel indul a hét.

Tel-Aviv szinte egyetlen helye, ahol minden nap igazi jazz megy, a tenyérnyi Beit Hamudim. 19-én este a Nigun Quartet játszik majd. Haszid jazz… de most futok tovább a listán, róluk majd a végén többet, hiszen őket ajánlom majd a 25-ére vasárnapra is. 

20-a, kedd. A Levontin 7-ben három haifai metál zenekar vendégzúzása: 

Östra Torn
Magason
Bormavet

Nem vesződnék az egzakt besorolásukkal. Hallgass bele!

Aki valami üdítőbbre vágyik, azzal egy sarokkal arrébb az orient partyzene teve éllovasai, a Camel Riders kiadó sztárjai ügetnek majd a tel-avivi éjszakában, a Bavel TLV clubban. Laroz, Funkamel…

Július 21. szerda.

A Teder FM nem csak egy alter-zenei rádió, de koncerthelyszín is a Beit Romano-ban.

Sababa5 – az izraeli etno-zenei színtér szupergroupja. A 70-es évek pszihedelikus hangzása, máskor meg szinte tiszta népzene, vagy modern crossover. Egy izgalmas új hang a Batov Recordstól, a wordmusic toplisták állandó szereplőjétől. Szerda este!

Mark Eliyahu a meditatív crossover keleti zene legtöbb hallgatót vonzó előadója. Közép-Ázsia legelterjedtebb vonós hangszerén a kamachén játszik. Ősi, hipnotikus hangjait mai hangszerek ölelik körbe. Muzsikája híd az idők felett. A népzene színházterme, az Inbal látja vendégül majd szerdán.

Victoria Hanna koncertje a szerdai ajánlat a Pardes Hana-Karkur közelében élőknek, és a csütörtöki a tel-aviviaknak. A karkuri helyszínt nem ismerem, csak egy linkkel tudok segíteni. A csütörtökit igen: az etno zene fellegvárát, a Beit Mizrah Vearav-ot (Kelet-Nyugat ház) Jaffón sokszor ajánlottam már.

Victoria Hannáról írtunk már. Archaikus hip-hop? Kabbalisztikus rap? Beskatulyázhatatlan egyéniség:

Július 23., péntek. MissBehave! Akik áprilisban lemaradtak róla, most bepótolhatják.

Motown. Ha ez a szó – a detroiti kiadó neve – nem segít, akkor eldúdolom: The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5…, megvan? A MissBehave csapata ezt ígéri: soul, flitterek, old-school groov-ok, időutazás a 70-es évekbe, hét hölgy kalauzolásával.

Rögzítsd a dátumot: július 23., péntek, MissBehave Inbal színház. 14:00

Szombat. Kellemes sabat délután. 16:00 óra. A Habima téren kellemes jazz szól, a Dean Tsur Quartet.

Estére pedig egy kis rockblues. Ez a stílus mostanában kimaradt a szórásból. Az Electric Blue a műfaj izraeli nagykövete. Lemezeiket 10 éve játsszák az európai rádiók. A helyszín: Tel-Aviv – The Zone.

A jeruzsálemieknek pedig egy csemegét tudok ajánlani 24-ére, szombat estére:

A Muzika Vesheket (Zene és Csend) egy zenei iskola, ahol az etno és az azzal érintkező műfajok legizgalmasabb mestereitől tanulhatnak a fiatal muzsikusok. A workshopok végén bemutatókat tartanak a sztár-tanárok közreműködésével. Láttam-hallottam már az iskola bemutatóin tradicionális keleti hangszeres “bigbandet”, latin ütős együttest. Most szombaton a jeruzsálemi Mazkeka klubban Eyal Talmudi vezetésével a balkántól a rock’n’rollig ívelő “world groove” bemutató lesz, előtte pedig Abate Berihu etióp jazz projectje a tanítványaival.

Mazkeka – Jeruzsálem, szombat este.

Egy kicsit átlógunk a jövőhétbe, hogy aki lemaradt a Nigun Quartet hétfői koncertjéről, vagy repetázni akar, annak mesélhessek a haszid jazzről. A kilencvenes évek nagy etno feltámadása idején, amikor felfedeztük a kubai, az afrikai, a balkáni zenék erejét, a new yorki zsidó zene is rákapcsolt.

Hassidic New Wave, a Klezmatics, John Zorn és sokan mások kezdték a haszid zene motívumait, és persze a teremtő erejét átmenteni a rock, a világzene, a jazz és a kortárs zene világába. A korszak sztárja volt New Yorkban a mi Daniel Zamirunk is. A haszid jazz mára már nem kuriózum. A műraj egyik legkiválóbb zenekara a Nigun Quartet.

Július 25., vasárnap, Shablul Jazz Club.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.