Ben & Jerry’s nem árulja tovább fagylaltjait a “megszállt palesztin területeken”

Az amerikai Ben & Jerry’s nem árulja tovább fagylaltjait az általa “megszállt palesztin területnek” nevezett helyeken Izraelben – jelentette a ynet hírportál hétfőn.

A nagyvállalat hétfőn bejelentette, hogy nem újítja meg termékeinek franchise eladási jogát a “megszállt palesztin területnek” nevezett térségben, de nem határozta meg, hogy Izraelnek pontosan mely részeit kívánja bojkottálni, bár minden bizonnyal az 1967-ben Jordániától visszafoglalt Ciszjordániára és Kelet-Jeruzsálemre utalt.

Azt is közölték, hogy ugyanakkor Izraelben továbbra is elérhetőek lesznek a cég fagylaltjai, ami várhatóan az 1967-es határok előtti Izrael területét jelenti.

“Úgy gondoljuk, hogy nem felel meg az értékeinknek, ha a Ben & Jerry fagylaltjait a megszállt palesztin területeken értékesítik. Halljuk és megértjük rajongóink és üzleti partnereink erről velünk megosztott aggályait” – írta a cég a Twitteren.

- Hirdetés -

A vállalat közölte, hogy nem újítja meg a jövő év végén lejáró licencszerződését eddigi izraeli partnerével, amelynek két telephelye van, Javnében és Beér Tuviában, az állam 1948-as megalakulása óta folyamatosan Izraelhez tartozó részeken. A cég más úton folytatja majd termékeinek forgalmazását Izraelben.

A fagylaltokat eddig terjesztő kereskedő elítélte, és az ország elleni bojkottnak nevezte a Ben & Jerry döntését. “Felhívjuk az izraeli kormányt és a fogyasztókat, hogy ne álljanak Izrael bojkottja mellé. Ez az Unilever anyavállalat és a Ben & Jerry példátlan lépése. A fagylaltok nem részei a politikának. Felszólítjuk az izraelieket, hogy továbbra is vásárolják az izraeli termékeket, amelyek több száz munkavállalót tartanak el az ország déli részén” – írta a cég.

Naftali Bennett miniszterelnök tévedésnek nevezte a döntést, és megígérte, hogy teljes erejéből harcolni fog ellene. “A Ben & Jerry’s úgy döntött, hogy Izrael-ellenes fagylaltnak minősíti magát” – mondta Bennett. “Ez erkölcsi hiba, és hiszek benne, hogy üzleti hibának is fog bizonyulni” – mondta Bennett.

“Szégyenteljes kapituláció az antiszemitizmus, a BDS (A bojkott, tőkekivonás, szankciók nevű, Izraellel szembeni nemzetközi mozgalom) és minden előtt, ami rossz az izraeli- és zsidóellenes közbeszédben” – mondta Jair Lapid külügyminiszter, s megígérte, hogy fellép a BDS elleni törvényekkel bíró, több mint harminc amerikai szövetségi államnál.

A ciszjordániai településeken élő, nagyjából félmillió izraelit képviselő Jesa tanács ellenbojkottot hirdetett, és felszólította az izraelieket, hogy ezen a nyáron csakis helyi fagylaltmárkákat vegyenek.

- Hirdetés -