Izraeli sikerrel kezdődött a tokiói olimpia

A 19 éves Avishag Semberg bronzérme taekwondoban az első izraeli siker.

“Azt mondtam magamban: és ha én vagyok a legfiatalabb? Akkor mi van? Beleadok mindent. Remélem, nem ez lesz az utolsó érem ” – mondta Samberg a győzelem után.

Avishag Semberg Gederában született. Szülei Oren és Nili Cohen-Semberg. A ramlai Sharabi Martial Arts klub versenyzője, edzője Yechiam Sharabi. Semberg 2020-ban bevonult az Izraeli Védelmi Erőkhöz. A polgári védelemnél szolgált. 

2018. október 8-án ötödik helyezést ért el a 2018-as Nyári Ifjúsági Olimpián a lányok 49 kg-os versenyén.

2021. május 7-én európai taekwondói olimpiai kvalifikációs tornán megszerezte az indulás jogát a Tokiói Olimpiára. 

Az olimpiai tornán a női 49 kg-osok versenyében Semberg a selejtezőben legyőzte a puerto ricoi Victoria Stambaugh-t, majd a nyolcaddöntőben kikapott 2015 és 2019 világbajnokától, a thaiföldi Panipak Wongpattanakittól. Semberg a vigaszágra került, ahol a nyolcadikként kiemelt vietnami Trịng Thị Kim Tuy-ot verte meg, így kvalifikálta magát a török ​​Rukiye Yıldırım elleni bronzmeccsre.

Semberg az első kétperces menetben gyorsan vezetést szerzett. Ezt az előnyét meg tudta őrizni a második menet végéig. Yildirim azonban megelőzte harmadik menetben. A finálé nagyon izgalmasra sikerült. Az izraeli lánynak végül az utolsó 25 másodpercben sikerült ismét visszaszerezni a vezetést, és a győzelmet is. 27-22! Avishag Semberg ezzel megszerezte Izraelnek a 2020-as nyári játékok első sikerét. Ez minden idők tizedik izraeli olimpiai érme. A 19 éves lány a legfiatalabb izraeli, aki olimpiai sikerrel dicsekedhet.

Győzelme után Semberg a lelátóra szaladt, hogy megölelje Yael Aradot, a judokát, aki Izrael első olimpiai érmét nyerte – egy ezüstöt – az 1992-es barcelonai olimpián. A tokiói takewondo-csarnokban ott volt Hili Tropper izraeli kulturális- és sportminiszter is, aki sportolókkal együtt ünnepelt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.