A bajnoknő: Linoy Ashram

Ritmikus sportgimnasztikában a női egyéni összetett olimpiai bajnoka: Linoy Ashram.

Izrael első olimpiai bajnoknője a sportág szupersztárja, 1999-ben Rishon Lezionban született jemeni és görög gyökerű családban.

“Mikor elkezdtem a gimnasztikát, folyton azt hallgattam, hogy ezt a sportágat a kelet-európaiak uralják. A sikeres tornászok mind ex-szovjet országbeliek. Makacs gyerek voltam, be akartam bizonyítani, hogy ennek nem kell mindig így lennie.”

2020-ban az első Európa-bajnoki aranyérmével Linoy Ashram tényleg megtörte ezt a hegemóniát.

Apja, Oren az Izraeli Védelmi Erők katonája, édesanyja, Hedva pedig óvónő asszisztens. Három testvére van: egy nővére, Chen, egy idősebb fivér, Idan és egy húga, Hila.

Hiperaktív gyerek volt.

 „Nem tudtam nyugodtan ülni. Mozognom, sportolnom kellett. Anyám látta ezt és úgy döntött, hogy elküld egy sportklubba, ahol ritmikus gimnasztikát tanítottak. Nagyon szerettem ezt a sportot és azt is, hogy csinos dresszekben kell versenyezni.”

Nyolcadik osztályban abbahagyta az iskolát, hogy a sportra összpontosítson, magántanulóként érettségizett. 2019 óta pedagógiát és szociológiát tanul az Ono Academic College-ban, Kiryat Ono városban. 

Kamaszkorában példaképe Neta Rivkin volt, Izrael egyik legsikeresebb sportolója ritmikus gimnasztikában. Imádja Gal Gadotot is. „Csodás nő, elszánt és erős”

Linoy 2017-től 2019-ig „kiemelkedő sportolóként” töltötte a kötelező szolgálatát az Izraeli Védelmi Erőkben, ezt a státuszt az IDF a sportolóknak megadja a bevonulásuk előtt. 

„Reggel 8-ra mentem a hadseregbe és 11 óráig tartott a szolgálat minden nap, kivéve, ha versenyem van, akkor szabadságot kaptam a hadseregtől. Nagyon szerettem, mert nagyon fontosnak tartottam, hogy izraeliként adózzak az időmből a hazánknak, legalább néhány órát. ”

Világkupa győzelmei, Európa-bajnoki aranya, világbajnoki érmei hosszú listájáról még egy hiányzott…

Amikor az olimpiát elhalasztották, kezdetben nagyon csalódott volt, de aztán rájött, hogy van még egy teljes éve, hogy jobb legyen. Úgy döntött, hogy optimista lesz, és arra összpontosított, hogy még egy év versenytapasztalatot szerezzen Tokió előtt.

“Nagyon kemény vagyok. Egy olyan családban születtem, ahol minket gyerekeket megtanítottak arra, hogy dolgozzunk a céljainkért. Maximalista vagyok. Ha valami nem működik, százszor megismétlem, ameddig nem sikerül. Nem adom fel soha.”

A rishoni lány aranya a negyedik olimpiai érem a 2020-as tokiói olimpián.

Linoy Ashram szoros versenyben győzte le legerősebb riválisait, az orosz ikerpárt, Dina és Arina Averinát.

21 év óta ez az első alkalom, hogy egy ritmikus tornász, aki nem orosz, megszerezze a győzelmet az olimpiai játékokon.

A karika és a labdagyakorlatok után ő vezette a pontversenyt.

Ashram végig egyenletes teljesítményt nyújtott a verseny során, de az utolsó gyakorlatban elejtette a szalagját. Végül a megszerzett pontszáma elég volt ahhoz, hogy a tabella élén maradjon.

Az ezüstöt Dina Averina háromszoros világbajnok szerezte meg, míg a bronzérmes a fehérorosz Alina Harnasko lett.

Nicol Zelikman, Ashram húszéves csapattársa is a döntő résztvevője volt. Először fordul elő, hogy egy gimnasztika világverseny fináléjában két izraeli szerepeljen. Nicol Zelikman végül a hetedik helyen végzett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.