A határ menti támadásokra válaszul az izraeli légierő Hamasz-célpontokat lőtt

Az izraeli légierő a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezethez tartozó célpontokat lőtt a gázai övezetben válaszul a szombati határ menti támadásokra, melyekben életveszélyesen megsebesült egy izraeli katona – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet vasárnap reggel.

Az izraeli légierő vasárnapra virradó éjjel az övezet északi és középső részén támadta a Hamasz fegyvereinek tárolását és gyártását szolgáló létesítményeket, és miután a héten egy rakétát is Izraelre lőttek Gázából, megerősítették a határnál állomásozó egységeket, valamint a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétákat indító állomásait.

Szombaton a határkerítésnél zavargások törtek ki a gázai oldalon, és egy kézifegyverrel átlőttek Izraelbe, ahol életveszélyesen megsebesítettek egy határőr katonát.

Az életveszélyesen megsérült Barel Hadaria Smueli törzsőrmester – Fotó: Izraeli Rendőrség

Több száz gázai palesztin megpróbált felmászni a betonkerítésre, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra, a kerítés résein lövéseket adtak le az izraeli határőrökre. Eközben a 12-es kereskedelmi TV híradása szerint távolabbról a Hamasz mesterlövészei lőttek át izraeli területre.

- Hirdetés -

Az izraeli katonák megpróbálták felszámolni a Karni átkelő közelében, mintegy három órán át tartó erőszakos tüntetést, s ennek során számos palesztin megsebesült. A palesztinok 23, többségükben láblövéses sérülésről számoltak be, köztük két súlyos esetről.

A lap értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói előzőleg szerdán megbeszélést tartottak, amelyen úgy döntöttek, hogy nyomást gyakorolnak Izraelre a korábban megismert módokon: gyújtóléggömbökkel, a környező izraeli falvak és városok életét megzavaró éjszakai zajkeltéssel, a határkerítés megrongálásával és erőszakos tüntetésekkel, mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén kerül az övezetbe a katari pénzsegély.

Az új izraeli megállapodás szerint az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni a pénzt Gázába, s a támogatásból havi több millió dollárt a Hamasz-vezetők kapnak, amit a jelenlegi tervek szerint fizetésként fognak folyósítani számukra.

Legutóbb májusban érkezett pénzsegély az övezetbe, mert az új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Képek az összecsapásokról >>

- Hirdetés -