14 gázai palesztin megsebesült a határ menti zavargásokban szerdán

A 14 palesztin sebesültből ötnek éles lövedék okozta a sérülését. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelte helyi egészségügyi hatóságok jelentése szerint két sebesültet gumilövedék okozta sebbel kórházba szállítottak, és heten könnygáz belélegzése miatt szorultak orvosi ellátásra szerdán – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál..

A Ynet hírportál szerint mintegy ezren tüntettek szerdán a Gázai övezet és Izrael határának déli szakaszánál, Han-Junisznál.

Az izraeli határőregységek tömegoszlató fegyverekkel megpróbálták a határkerítéstől 100-200 méteres távolságra tartani a palesztinokat, de olykor egyszerre több tucat tüntető rohamozta meg a határt. Őket a határőrök gumilövedékekkel, a határon pedig a lábukra irányzott éles lövedékekkel, és könnygázgránátokkal próbálták megállítani.

A palesztinok gumiabroncsok égetésével próbáltak füstöt teremteni, hogy az izraeli katonák ne lássák a határ túloldalán a történéseket.

A palesztinok nem tudtak kárt tenni a határkerítésben, szemben a szombati hasonló, akkor az izraeli katonákat váratlanul érő erőszakos tüntetéssel. A gázai palesztin frakciók szombaton is tömegeket szállítottak az izraeli határhoz, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak az izraeli kormányra.

A  Maariv című újság honlapja szerint az izraeli határőrséget két különleges egységgel – egy páncélos és egy mesterlövész alakulattal – erősítették meg a szerdai tüntetés előtt. A szombati incidens tanulságait levonva, ezek az alakulatok már katonai terepgyakorlaton készültek fel a feladataikra. 

A gázai határkerítés betonfalában lévő tüzelőnyílásokba Izrael tolóablakokat épített, amelyek a helyzetnek megfelelően nyithatók és zárhatók, hogy ezzel megakadályozzák a palesztinok átlövését az izraeli katonákra, ahogyan az néhány napja történt.

A Ynet korábbi értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói azért döntöttek úgy, hogy gyújtóléggömbökkel és határ menti tüntetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre, mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén érkezik meg az övezetbe az a katari pénzsegély, amelyet legutóbb májusban, a Falak őrzője fedőnevű, a gázai fegyveres szervezetek elleni izraeli hadművelet előtt folyósítottak a számukra.

A nyár elején megalakult új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Az új izraeli megállapodás szerint a pénzt az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni Gázába.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.