Bennett: Miniszterelnökségem alatt Izrael nem annektál palesztin területeket Ciszjordániában és nem jön létre palesztin állam

Miniszterelnöksége idején Izrael nem annektál palesztin területeket Ciszjordániában és nem engedi ott a Palesztin Állam megalakítását sem – jelentette ki Naftali Bennett izraeli kormányfő a The New York Times című amerikai újságnak Joe Biden amerikai elnökkel tervezett első kormányfői találkozója előtt.

Bennett az amerikai lapnak elmondta, hogy kormánykoalíciójának bal és jobboldali, valamint centrista pártokból álló összetétele azt jelenti, hogy jelenleg egyik irányba sem lehetségesek drasztikus diplomáciai lépések. 

“Minden izraeli miniszterelnöke vagyok, és a közös nevezőt keresem, miként tudunk arra összpontosítani, amelyben mindannyian egyetértünk” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Bennett közölte, hogy tovább folytatja a Ciszjordániában található izraeli telepek építését azok “természetes növekedésének” megfelelően. Ez az izraeli közbeszédben annak biztosítását jelenti, hogy a már ott élők gyermekei is lakáshoz juthassanak szüleik közelében. 

Az interjú egyetlen éles hangú kijelentése a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint az volt, hogy Jeruzsálem csakis Izrael fővárosa lesz. Ez az álláspont szemben áll a palesztinok követelésével, ugyanis ők is ragaszkodnak Jeruzsálemhez jövendő államuk fővárosaként.

Donald Trump, előző amerikai elnök ennél mérsékeltebb álláspontot képviselt, amikor nem zárta ki, hogy Jeruzsálem egyik, a Palesztin területeket Izraeltől elválasztó fal túloldalán található elővárosa, Abu Disz legyen a majdani Palesztina fővárosa, ahol a kilencvenes években már fel is építették a palesztin parlament azóta is üresen álló épületét. “Jeruzsálem Izrael fővárosa” – szögezte le most Bennett. “Más népeknek nem fővárosa” – tette hozzá. 

Bennett, elődjéhez, Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan, ellenzi Biden törekvéseit az Iránnal kötendő újabb atomalkura, miután Trump 2018-ban kilépett a 2015-ben megszületett korábbi megállapodásból. Az izraeli kormányfő azonban kiemelte, hogy “feszültség fokozása nélkül” fejti ki majd a véleményét Bidennek ebben a kérdésben.

“Az ésszerűen gondolkodó arab országokkal közösen térségbeli koalíciót kell építenünk, amely elhárítja és gátolja Irán terjeszkedését és uralomvágyát” – fogalmazott Bennett a The New York Timesnak.

Netanjahu előzőleg nyíltan szembeszegült a még Donald Trump megválasztása előtt az Egyesült Államokat irányító Barack Obama amerikai elnök kormányával, amely többhatalmi megállapodást kötött Iránnal. Netanjahu akkor, a republikánusok meghívására beszédet mondott az amerikai kongresszusban Obama iráni politikája ellen, s ezzel magára haragította az amerikai Demokrata Párt egy részét is. Mostani interjújában Bennett leszögezte, hogy kerülni fogja az efféle konfliktusokat.

“Új módszereket kell találni a problémák kezelésére, nagyon realistának és pragmatikusnak kell lenni, és ésszerűen kell viselkedni a barátokkal” – hangsúlyozta Naftali Bennett a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett találkozója előtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.