Kotta az év utolsó hetéhez

Neta Elkayam - Fotó: Amit Hai Cohen / Wikipedia

Augusztus 29. VASÁRNAP

Nem igaz, hogy vasárnap sosincs semmi!

Totemo: távol-keleti elektronikus hangminták, spleenes, érzéki hang, gazdagon hangszerelt trip-hop. Élőben először hallható új dalok a Kuli Alma szokásos hét eleji ingyenbuliján.

Augusztus 30. HÉTFŐ

Nem szeretnék lelki törést okozni a dallamos metálzene kedvelőinek, ezért ajánlom nekik a Mental Fracture koncertjét a Zone-ban.

Előzenekaruk a Compile lesz:

Augusztus 31. KEDD

Az utolsó augusztusi ajánlatom Vivaldi, Händel, Lully, Corelli a Tel-Avivi Művészeti Múzeum koncerttermében a Barrocade és az Izraeli Énekegyüttes előadásában.

Szeptember 1. SZERDA

Örvendetesen szaporodnak az élőzenés helyek: a Cafe BaGaleriaban a Ziv Swing Trio hozza el a Florentinbe a 30-as évek Párizs-jazzét, a zseniális Django Reinhardt cigány-swingjét.

Django Reinhardt a Aquarium jazz klubban, New York – Fotó: Williwm P. Gottlieb / Wikimedia Commons

A HaTayara is új hely az ajánló rovat térképén. A koncert pedig Avivit Israelof énekesnő melankolikus dalai. Első lemeze elmozdul a tőle megszokott folkos hangzástól. Sötét kabarézenét ígér elektromos érintésekkel.

Szeptember 2. CSÜTÖRTÖK

Végre ajánlhatok egy élőzenés helyet Asdodon. Miami Vice, Max Nordau 24.

Alexander Verigin Yana Bago, Blues, soul és smooth jazz minden csütörtökön.

Piyut Ensemble-ről épp egy hónapja írtam. Copy paste: 15 év, 17 tag, 3 generáció (a legfiatalabb 25 éves, a legidősebb 81 éves), próbák százai, turnék szerte a világon és egy stúdióalbum, amelyet az évtized albumává választottak az “izraeli zene gyökerei” kategóriában. A jeruzsálemi Kalman Sultanik Confederation House-beli koncerten ezen felül vendégmuzsikusok is fellépnek velük: Neta Elkayam és Amit Hai-Cohen.

Rishon Lezion-i koncertet is ritkán ajánlottam eddig. A Bella Ciao nevű helyen eztán rajta lesz a szemem. Yossi Sassi és az Oriental Rock Orchestra viszont gyakori vendég a koncertajánlóban. A gitárvirtuóz Yossi Sassi az Orphaned Land egyik alapító tagja volt, de ő kiszállt a zúzós orient-metálból. Ez is rock, ez is keleti, de szinte dalonként más-más a hangvétel.

Rishon Lezion, Bella Ciao, csütörtök este.

Szeptember 3. PÉNTEK

A hét vége tiszta Amerika!

Soul, blues, funk nem kisebb névvel, mint Roy Younggal és zenekarával Tel-Avivban, a Talkhouse-ban. 

Hosszú lista volna, hogy Roy ki mindenkivel lépett fel, és a világ hány nagy fesztiválján tolta a bluest, de ennél a dicsőségtáblánál ez a felvétel jobb ajánló:

Aznap vívódhatnak a tel-avivi nosztalgiarajongók. A Talkhouse, vagy a Bar Giora a Deja Groove zenekarral a 70’s évek és még azon is túl című műsorukkal…

https://www.youtube.com/watch?v=JRBK8s8HHjk

Las Vegas visszatér

A nagy amerikai daloskönyv életre kel. A 60-as évek álom-Amerikája. Lesz itt a tel-avivi Azrieliben minden, ami egy igazi showhoz kell. Bigband, énekesek és egy chicagói vendég, Sean Brown.

Azrieli Pláza Amfiteátrum, 3-án pénteken 20:30-kor és 4-én szombaton 21:00-kor:

Szeptember 4. SZOMBAT

Las Vegas után New Orleans. A zenekar neve Gumbo. Ez egy kreol gulyásleves a déli államokban. A zenéjük is ilyesmi: rázós kocsma-jazz és blues jól összefőzve.

Levontin 7, szombat éjjel 22:30-kor:

Megígértem a risoniaknak, hogy rajta tartom a szemem az élőzenés kocsmájukon…

A Dialgo pszichedelikus afro-jazzt játszik, szombat este a Bella Ciaoban Rison Lezionban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.