Szeptember 5. VASÁRNAP

Két erő keresztezi majd egymást az univerzumban a hét elején: az űrből érkező pszichedelikus zene és a rock ‘n’ roll. 

A Levontin7 lesz az epicentrum. Ez a helyszínen irányíthatatlan mozgásokat okozhat a végtagokban, más néven táncot.

A két zenekar a Pie O ‘My-trió, tiszta grunge és a rock’ n ‘roll. És a The Burgler, akik retrofuturisztikus-pszichedelikus poprockot játszanak. 

Vasárnap a Levontin7ben előrevágtatunk a múltba.

Szemtember 6. HÉTFŐ

Lesz néhány party az éjszakában, de az élőzenészek otthon ünneplik a Rosh HaShanát.

Szeptember 7. KEDD

Az év első bulija: Tiny Fingers a Barbyban.

Jön az eheti szubjektív: mikor néhány éve belebotlottam a zenekar koncertvideójába, gyorsan letöltöttem az egész életművüket. Egy slukkra meghallgattam az 5 lemezt. Mert a meglepetések számról számra jöttek. Csendesülős, dallamos darabok után metálos zúzás, kreatívan használt elektronika, és magas szintű hangszertudás. Alapvetően rock bázis, de az elektronikából is és az etnikus zenékből is odakacsingat jó néhány ritmus. Progresszív zene, pszichedelikus rock, írnám, ha ennek nem lenne retro íze. 

Tiny Fingersnek nincs. Friss, mai cucc, de semmiképp sem az egyszerhasználatos slágerek világa. Meglepetések. Izgalom. Felráznak. Zene. Nehezen választottam hozzá klipet, ami mindezt illusztrálja, de remélem, sikerült.

Találkozunk kedden a Barbyban!

Vagy inkább egy 24 órás reggae és dancehall buli a sivatagban, Khan Nahal Arava-ban?

OFEK ADANEK 

TRILION 

JIMMEJONN 

DUTTY NATION 

MANGISTO 

YOUNG ISRAELITES 

HEAD QUATTAZ 

élőben, és a DJ-k:

A-MAR SOUND 

BLESS N’ MERCY 

KORE DADA 

NEW ZION SOUND 

SHAFROW 

MYSTICAL YOUTHS SOUND 

ODED BAKALA 

GONRAS & ZAH 

TAMANO 

Légkondis sátrak, és sajnos 500 fős limit. 

Hatzeva, a Holt-tengertől ha délre tartasz… Kb. így néz majd ki a buli a felénél, hajnalban:

És egy emlékkoncert, ami nem a messzi múlt egy sztárját idézi, hiszen Erez Barnoy egy hónapja még közöttünk volt.

A koncert szervezője, Assif Tsahar így ír róla:

Erez Barnoy volt az egyetlen ilyen karakter Izrael jazz-világában. Kitartása, vágya és szeretete a zene iránt inspiráló volt. Számomra ő egy kortalan és varázslatos gyermek volt. Nem ismertem őt tanárként és pedagógusként, de tucatnyi diákjában, akik rendszeresen fellépnek nálunk a Levontinban, mélyen gyökerezik a zene iránti szeretet és elkötelezettség – és ez Erez öröksége. Ez a varázslatos dolog olyan űrt hagy maga után, amelyet pedagógusként és tanárként biztosan nem lesz könnyű betölteni. A jazz hagyományai szerint a legjobb módja annak, hogy egy olyan muzsikusra emlékezzünk, mint Erez, a fiatalok zenéje, akikben az ő világa tovább él.”

Fellépők:

Asa Kook, Eden Ladin, Yonatan Levy, David Sirkis, Assaf Haris, Bar Levy, Itamar Miron, Chen Levy, Assaf Shchori, Asif Tsahar és még sokan mások…

A koncert ingyenes!

Két hete már volt egy jam session a Harass4 fesztiválon a magyar származású Erez Barnoy emlékére. A keddi koncert a Levontin 7-ben lesz.

Szeptember 8. SZERDA

A Barby – Tel-Aviv egyik legjobb koncerthelye – hosszú nyári lazítás után a héten belehúz. Kedden a fenti Ujjacskák, szerdán meg egy dobos – Dan Mayo – szóló koncertje (!) a Barby színpadán. Ha a nézőtéren sokan lesznek, nem fog félni egyedül.

Szeptember 9. CSÜTÖRTÖK

Éljenek az élőzenés helyek, amik túlélték a Covid-zárlatokat, vagy egyszerűen feltámadtak: Rishon Lezionban a Bella Ciao ilyen. A 4-es útról lefordulunk a 66-osra. A csütörtök este a Route 66 Blues Bandé a Bella Ciaoban, Rishonban. Ilyen:

Kelet és nyugat, a kemény ritmusok és a lágy dallamok találkozását ígéri a Cut’N’Bass trió. A műfaj: élő elektronika. De még milyen élő! A koncertjeik igazi táncpartik. Ez most csütörtökön a Hagarin klubbban lesz (Nem azonos a Gagarinnal – két sarokra vannak egymástól).  

Maradjunk még ennél a zenekarnál! Ezennel kiadom a Hét Legjobb Zenei Klipje díjat a Cut’N’Bass új videójának:

…meg egy kis tribútozás a Terminal4-ben.

Harminc éve, 1991 szeptemberében jelent meg a Nirvana Nevermind című albuma. Kevés rock-lemeznek volt azóta ilyen hatása. Azt a jazz-muzsikus generációt, akik 1991-ben tizenévesek voltak, megérintette a Nirvana energiája, dallamos grunge-rockja. Most az évfordulón egy Nevermind Marathonnal tiszteleg a Nirvana előtt hat kiváló jazz együttes:

Uriel Herman Trio 

STAV 

Guy Mintos 

Noa Levy és Alon Nadel Piping 

Tal Gamlieli Trio 

12 jazzfeldolgozás, az album minden dalához egy a Terminal4-ben. Csütörtökön.

Szeptember 10. PÉNTEK

Értő füleknek élőzene: ez az Ozen (Fül) Bár. Így az őszi ünnepek táján pénteken kevés a buli, ezért örültem meg, hogy rátaláltam a Caifas koncertjére itt ,Tel-Aviv szívében. (Aztán szépen kigömbölyödött ez a nap is.)

Azt hittem, amíg az élet orsója lepörög, már nem érhet meglepetés… De! 

Reel of Life! Ír kocsmazene Izraelben a Black Catben.

Rola Milad Azar názáreti énekesnő az arab zene egyik legismertebb előadója Izraelben. A jaffói Saraya Színházban ő és zenekara zárja majd a Yafoya fesztivált.

Szeptember 11. SZOMBAT

Lucille Crew – A Barby-ban!

Akinek bejön a hip-hop, annak nem kell sok ajánló rizsát írni, elég a zenekar neve. A többiek kedvéért azért annyit, hogy a Lucille Crew a műfaj legnagyobb izraeli sztárja. Nagyon jók élőben és jók a klipjeik. Most itt a videó, aztán szombaton a Barbyban elevenen. (Ez a hét ilyen barbisra sikerült.)

Végre egyszer nem az utolsó pillanatban tudom meg, nem a világ végén van a koncert, hanem az egyik kedvenc tel-avivi helyemen, a Zónában… Hogyhogy milyen koncert? Ja, nem mondtam? A Marsh Dondurma balkáni is, orient is, New Orleans is, recsegő rezek, ahogy kell, fülig érő szájjal ugrabugráló közönség. Na, ez a hepi még hiányzott a hetem végéről.

The Zone Szombat este. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.