A járvány árnyékában ünneplik idén a zsidó újévet Izraelben

A koronavírus árnyékában ünneplik idén a zsidó újévet Izraelben. Az utóbbi két napban országszerte hatalmas sorok kígyóztak a díjmentes, “drive in” koronavírus-tesztállomásoknál, elkerülendő, hogy a családtagok megfertőzzék egymást a többgenerációs családi eseményeken – jelentette a helyi média hétfőn.    

Idén “nyitva van az ország”, vagyis bizonyos korlátozások mellett találkozhatnak egymással a rokonok, de az egészségügyi szakemberek arra kérték az ünneplőket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és a zárt helyeken maximum 50, nyitott térben pedig legfeljebb százan tartózkodjanak.

A világ teremtésének zsidó hagyomány szerinti 5782. évfordulóján a kormány korlátozta a Jeruzsálem óvárosában lévő Siratófalnál, az egykori zsidó Szentély teraszának nyugati támfalánál tartózkodók számát. Idén egyszerre csak nyolcezren imádkozhatnak ezen a helyen, ahová ebben az időszakban más években tízezrek szoktak elzarándokolni.

Izraelben a zsidó újév idején hagyományosan számba veszik a népesség alakulását az előző év során. A lakosok száma tavaly szeptember 19., az előző zsidó újév óta meghaladta a 9,3 milliót, 146 ezer fővel emelkedett a népesség egy év alatt, mely 1,6 százalékos növekedést jelent. A helyi statisztikai hivatal jelentése szerint jelenleg 9 391 000 ember él a zsidó államban, és ez a szám 2024 végére várhatóan túllépi a 10 milliót.

Közülük mintegy 6 930 000-an zsidók, mely a globális zsidó népesség mintegy 45 százalékát, és az ország lakosságának közel 79 százalékát jelenti a Jediot Aharonot című újság, hírportálján, a yneten közzétett adatok szerint. Mintegy 1,98 millió fős arab kisebbség él az országban, mely a lakosság 21 százalékát adja, s mellettük 466 000-en, – a népesség 5 százaléka – más etnikumok képviselői.

Szerte a világban 15,2 millió zsidó él a zsidó vallási törvények, a halacha alapján, melyek szerint az számít zsidónak, akinek édesanyja zsidó. Ha azonban az izraeli hazatérési törvény tekintik, amely bevándorlási jogot biztosít mindenkinek, akinek legalább egy nagyszülője zsidó, akkor 25,3 millióan kaphatnának bevándorlási engedélyt.

Az új zsidó év kezdetén Izraelben a férfiak előre várható élettartama 80,7, a nőké pedig 84,8 év. A zsidó bevándorlás a koronavírus járvány nyomán drámaian visszaesett, mindössze közel húszezren költöztek az országba, míg az “utolsó békeévben”, 2019-ben ez a szám 33 ezer volt. Izrael az 1948-as megalapítása óta 3,3 millió új bevándorlót fogadott be.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.