Tíz év után ismét Egyiptomba látogatott az izraeli kormányfő

Bennet és Sziszi Egyiptomban - Fotó: The Arab Republic of Egypt / President

Abdel-Fattah esz-Sziszi egyiptomi elnökkel találkozik hétfőn Naftali Bennett izraeli kormányfő, hogy az izraeli-palesztin viszonyról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljon – közölte az egyiptomi elnöki hivatal.

Naftali Bennett útja egy évtized óta az első alkalom, hogy izraeli miniszterelnök Egyiptomba látogat. A Jobbra (Jamina) elnevezésű radikális jobboldali párt élén álló Bennett, aki júniusban vette át a miniszterelnöki posztot, Sziszi meghívására a Sínai-félsziget déli csücskénél lévő Vörös-tengeri üdülőhelyre, Sarm-es-Sejkbe ment a találkozóra.

Bennett nemrég beszélt már arról, hogy rövidesen Egyiptomba látogat, hogy Sziszivel tárgyaljon. Egyiptom, amely évek óta közvetít Izrael és a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom között, közreműködött az idei májusi konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodásban. Az elmúlt hetekben felgyorsultak a diplomáciai erőfeszítések, hogy megakadályozzák újabb konfliktus kitörését a térségben.

Szeptember elején Sziszi II. Abdallah jordániai uralkodóval és Mahmud Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével is tárgyalt Kairóban a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről, valamint az Izrael és a Hamasz közötti tűzszünet megerősítésének lehetőségeiről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.