Újabb véres összecsapások voltak palesztin fegyveresek és izraeli katonák között

A harcok a Dzsenin melletti Burkin palesztin falunál

Két izraeli katona súlyosan megsérült, és öt palesztin életét vesztette izraeli katonákkal történt összecsapásokban vasárnap hajnalban Ciszjordániában – jelentette a helyi média.

Ran Kohav, a hadsereg szóvivője vasárnap reggel arról számolt be, hogy egy különleges kommandó tagjai éjjel Ciszjordániában, Ramallah és Dzsenin környékén átfogó hadműveletet hajtottak végre a Hamasz iszlamista palesztin terrorszervezethez tartozó emberek kézre kerítésére.

A kézre kerítendők fegyveres ellenállása miatt több helyen tűzharc tört ki, amelyekben a ynet hírportál szerint legkevesebb négy, de a The Jerusalem Post angol nyelvű újság honlapja (és a hadsereg) szerint legalább öt palesztin életét vesztette.

A leghevesebb harcok Dzsenin mellett, Burkin palesztin falunál törtek ki a ynet értesülése szerint. Kabatiánál is összecsapás zajlott. Ott az izraeli katonák megostromoltak egy épületet, amelyben palesztinok elbarikádozták magukat. Ebben az incidensben három palesztin fegyveres vesztette életét.

- Hirdetés -

“A Palesztin Hatóság és Izrael közötti biztonsági együttműködés és kapcsolatuk normalizálása érdekében Izrael megtámadta a Hamaszt, és megölte több tagját. Csakis a minden eszközzel történő ellenállás állíthatja meg Izrael bűneit. A ma meghaltak vére további lendületet ad az ellenálláshoz” – közölte a Hamasz vasárnap.

A ynet szerint az izraeli védelmi tárcánál úgy vélik, hogy a Hamasz rakétákat indíthat az övezet határánál lévő izraeli civil települések ellen válaszul az éjszakai letartóztatásokra, s a tűzharcban megölt palesztinok halálára.

Izraelinfo: a hadsereg később közölte, hogy egy izraeli harcos és egy tiszt súlyosan megsérült a tűzharcban Dzsenin területén – az első vizsgálatok szerint baráti, IDF-lövedékektől.

Kochavi vezérkari főnök szerint a katonai művelet a Hamasz által előkészített jelentős terrortámadásokat hiúsított meg Izraelben.

A hadsereg a Hamasz válaszaként rakétatámadásokra készül a Gázai övezetből.

- Hirdetés -