Egy laza koraőszi hét koncertjei

Mat Maneri - Fotó: Judson Church / Vision 22, NYC

Az ünnepek és a múlt hét pezsgése után lassan éledeznek a koncerthelyek. A pálma ezen a héten a Levontin7-é, három koncertet is ajánlhatok a héten onnan, köztük a legfontosabbat… De menjünk sorjában. 

5. VASÁRNAP

Induljon a hét egy héber nyelvű, géppuska nyelvű rapperrel Numival, a hely pedig a Kuli Alma, ahol a hét első napján általános uborkaszezonban is mindig van élő buli.

4. HÉTFŐ

Kula Baraka a Shablulban. Ezt írtam róluk az első találkozás után: “Kula Baraka napjaink jazz muzsikájáig repül kompozícióiban. Meytal-Bracha Karni zongorista, Lihi Eshel basszusgitáros, Einat Harel dobos, egy jazz-triónyi női energia. Ehhez még erős zsidó spiriualitás – ahogy magukról írják. Én még hozzátenném: és izgalmas észak-afrikai ritmusvilág. Ezt gazdagítja Roni Iwryn ütőhangszeres, aki az izraeli crossover zene szinte minden jelentős formációjában felbukkan.”

Pont így lesz hétfőn is a Shablulban.

5. KEDD

Egy új hely az ajánló térképén: Hertzl16. Az esemény egy kis punkos ska: The Crotches.

Anna Vissi ciprusi görög énekesnő nosztalgikus slágerei. A helyszín a Wohl Amfiteatrum a Jarkon parkban.

Ouzo Bazooka nem esik messze a Kuli Alma fájától. A klublegenda visszafogadja a fesztiválsztárrá nőtt klubzenekart egy bulira. Pszichedelikus tánczene, fülbarát extrákkal, de akkor nagyon leegyszerűsítettem. Ouzo Bazooka a Kuli Almában kedden. Ingyenes.

Két éjszakai előadás a szabad improvizáció jegyében. A műfaji meghatározást most elpasszolom. Ráadásul a két fellépő formációt tényleg nehéz egy napon említeni. De meghallgatni könnyű: A Levontin7-ben kedden 22:30-tól!

Adaya Godlevsky és Haggai Fershtman hárfa-dob duó. Jazz-noise? Acoustic-minimal?

Spirit Skinned zenekart könnyebb katalogizálni: industrial-noise-dub. A berlini Edelfaul kiadónál megjelent lemezüket játszák majd kedd éjjel.

6. SZERDA

Maradjunk még itt a Levontinban szerdára is, mert világsztárt fogad a klub: Mat Manieri brácsás. Az avantgárd jazzben ritka ez a hangszer, de ő műfaj szinte valamennyi nagy neve mellett felbukkant. Méltatás helyett egy névsor, akikkel együtt játszott: Cecil Taylor, Matthew Shipp, William Parker, Paul Motian John Medeski, John Zorn, Barre Phillips, Joëlle Léandre, Craig Taborn és a lista végére hagytam a házigazdáját, az izraeli szaxofonos Assif Tsahart, akivel most játszik majd. 

Assif New York-i éveiben kötött zenei barátságainak köszönhető, hogy klubjában a Levontin7-ben egymásnak adják a kilincset a jazz élcsapatának legnagyobbjai. Sajnos csak képletesen, olykor egy-két hónap is eltelik nélkülük, de most itt van (lesz) Mat Maneri Assif Tsahar Quintetjével.

Az indie és a 80-as évek rockjának árnyéka ütközik The Shadow Colliders zenéjében. A buli John Frusciante, a Red Hot Chilli Peppers legendás gitárosa előtt tiszteleg majd. Elárulom a meglepetést is: a torzított gitárhangokat egy vonósnégyes egészíti ki majd szerda este. Helyszín: a The Zone.

Zihron Jakov már felbukkant néha a zenei térképünkön, most újra oda húzzuk a fókuszt. Mark Eliyahuról már nagyon sokszor írtam. 

“…a meditatív crossover keleti zene legtöbb hallgatót vonzó előadója. Közép-Ázsia legelterjedtebb vonós hangszerén a kamachén játszik. Ősi, hipnotikus hangjait mai hangszerek ölelik körbe. Muzsikája híd az idők felett.”

“Etno-crossover repülőszőnyeg.”

“A világzenei trendeket legjobban becélzó Mark Eliyahu kamanche nevű vonós hangszerén, monumentális modern hangzástól kísérve elhúzza majd a nótánkat.”

Ez történik majd szerdán is Zichron Jakovban az Elma Hotel and Art Complexben.

7. CSÜTÖRTÖK

A Bagaleria sem pihen: Nitzan Bar Trioja a csütörtöki fellépő. A gitáros 24 éves, de már olyan zenészekkel játszott együtt, mint Ester Rada, Daniel Zamir, Avishai Cohen. Új triója gyakori vendége a kluboknak. Csütörtökön a Bagalériában Nitzan Bar Trio.

Éledezik az Inbal is. Sok jó etnozenei koncertet ajánlottam a nyári szünet előtt innen a Suzan Delal Center szomszédvárából. 

Csütörtökön görög zene szól majd: HaBalcon a zenekar neve.

Kirjat Tivon, figyelem!

Van zenei élet a nagyvárosokon túl! Maya Belsitzman és Matan Ephrat. Múlt héten a tel-avivi koncertjüket ajánlottam, most csütörtökön Kirjat Tivonban a Tahanat Rohban hallható Maya Belsitzman cselló, ének és Matan Ephrat dobduója.

Furcsa felállás, különösen hogy jazz standard szerelmes dalokat játszanak. Derűs nyugijazz.

 Maya Belsitzman és Matan Ephrat. Kirjat Tivon.

Ezen a héten a jeruzsálemi Blaze Bar hozza a heti rendes tribute programot.

Morrisons – ugye kitaláltátok? – Doors emlékbulit nyom csütörtök este a Blaze-ban. 

8. PÉNTEK

Másnap a Doors emlékbuli a  Morrisons-szal. Rishon Lezionba a Bella Ciaoba költözik, mert ott pénteken sem áll meg az élet.

Térjünk vissza pénteken a Levontin7-be még egy minifesztivál erejéig!

Három zenekar, akik nem kötődnek a rock 4/4-éhez, helyette furcsa hangsúlyokat, riffeket ígérnek.

Az Obsidian Tide progresszív death zenéjével visszatér a színpadra, a sötét és borzongás és a halálvágy.

A Mokujin metal trió instrumentális zenéje már barátságosabb hangzás.

A Neolia – alter-rockja Brazília, Kanada és az USA rádióállomásai után végre itthon élőben hallható. A Levontin7-ben pénteken.

Egy tenor Las Vegasban a cím, a műsor pedig Tel-Avivban lesz. A tenor Yotam Cohen, aki gyakran kalandozik a könnyűzene oldalára. Most Frank Sinatra swing slágerei és balladái a kirándulás célpontjai.

A helyszín az Azrieli Amfiteátruma.

9. SZOMBAT

Shany Mayo a jaffói HaTeivában mutatja be a “Time to Wake Up” című új albumát.

Popzene kis rockzöngével, keleti ízekkel.

Lola Marsh wunderbar. Magyarul Gil Landau (gitárok, billentyűk) és Yael Shoshana Cohen (ének) egy csodálatos indi-pop duó.

De a Wunderbar egy koncerthely Haifán, és a Lola Marsh ott lép fel szombat este.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.