Történelmi jelentőségű látogatásra Bahreinbe érkezett csütörtökön Jair Lapid izraeli külügyminiszter, az ország első minisztereként azóta, hogy a két ország tavaly felvette a diplomáciai kapcsolatot.

“Büszke vagyok, hogy képviselhetem Izraelt az első hivatalos és történelmi látogatásunkon a Bahreini Királyságban” – írta Lapid a Twitteren.

Lapid és Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter csütörtökön közösen avatta fel Izrael nagykövetségét Manámában, illetve aláírtak több kétoldalú, a gazdasági és technológiai együttműködés megerősítését célzó megállapodást is.

Az izraeli külügyminiszter érkezése után röviddel landolt Tel-Avivban a Gulf Air bahreini légitársaság első menetrend szerinti kereskedelmi repülőjárata. A Gulf Air 972-es járatszámmal indította a tel-avivi gépet, jelképesen utalva Izrael nemzetközi hívószámára.

- Hirdetés -

Izrael és Bahrein 2020-ban normalizálta kétoldalú diplomáciai és politikai kapcsolatait. Bahrein Izraelben akkreditált nagykövete már augusztusban elfoglalta állomáshelyét Tel-Avivban.

Izrael három másik arab állammal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Szudánnal és Marokkóval is rendezte kapcsolatait az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében. Azóta megindult a kereskedelmi légi forgalom Izrael és az emírségek, később pedig Izrael és Marokkó között is.

Izrael korábban már rendezte kétoldalú kapcsolatait két másik szomszédos arab állammal: Egyiptommal 1979-ben és Jordániával 1994-ben.

Fotók: Shlomi Amsalem / GPO

- Hirdetés -