Csendes hét, zajos sabat

17. VASÁRNAP

Indítsuk úgy a hetet, hogy a Kuli Almában aprítjuk a popot Dor Kelman dobossal és Dani Snaiderman basszusgitárossal. Ők a Chop The Pop zenekar. Acidos groove-jaik felett virgáznak a projekt alkalmi társai, vasárnap például Toki Stern és Amitai Kurtz billentyűsök. (A klipben pedig Jenny Penkin egy ismerős dallal…) Kuli Alma, vasárnap, Chop The Pop.

A varázslatos Yung Yiddish mostantól áprilisig minden vasárnap este jiddis könyvtárból zajos klezmer kocsmává változik majd. A Jeruzsálemi Klezmer Szövetség workshopjával kezdődik majd az átváltozás este hat körül. Aztán koncertbe és klezmer-jambe torkolik majd.

18. HÉTFŐ

BaGaleria: jazz-kávézó a Florentinben, és szinte minden héten itt az ajánlóban is. Most egy hétfői koncert:

Joe Melnicove – fuvola
Assaf Yuria – szaxofon
Pine Hardy– basszus
Yahli Shimoni – dob

A klipben ez egy másik felállás lesz, de ez is jó kis behúzós hardbop. A kedvet csinálni jó lesz.

A Beit Haamudin is egy pici jazzklub, és itt is minden nap élő jazz szól.

Hétfőn: Elon Turgeman Organ Trio. Elon a covid előtt Európa klubjaiban turnézott, azóta viszont itthon se nagyon hallhattuk. A Beit Haamudimban Elon Turgeman gitárját Yonatan Riklis orgonája kíséri majd, és Shay Zelman a doboknál.

Öröm, hogy az asdódiaknak is tudok végre valami jó kis zenét ajánlani a SeeJazz Ashdod szervezésében: a New Land Project koncertjét. 

A funk, a latin és a jazz találkozása az Arie Klang Házban (בית אריהקלנג) hétfőn. Fúvósokkal, énekkel megtűzdelt bemozdító jazzrock.

19. KEDD

“A nevük ellenére törvényes izraeli banda” – írtam róluk Szukot-táján. Nashwille Outlaws. Velük a hazai country beköltözött az ajánlóba, és nosztalgia-nagyüzembe a Terminal4-be. Kedden.

19.-én egy 19 tagú zenekar, a Big Band Jerusalem koncertje lesz Tel-Avivban. A jazzklubokban nem férnének el. A tel-avivi kikötőben van egy színházterem, a Beit HaJotzer, ott biztosan.

20. SZERDA

Geva Alon gitárosként virtuóz, varázsló, énekesként, dalszerzőként pedig érzelmes utazásokra csábít. Follow az új lemez címe. Kövessük őt a Barbyan szerdán!

A heti tribute hullám angol import. A Dire Straits Experience, a legenda feltámasztására szövetkezett supergroup érkezik újra Izraelbe. Akik szeptemberben lemaradtak a turnéról, azoknak most újra szól a szolid rock, a swing szultánjával, a szerelem alagútján át, szerdán az Ariel Sharon Parkban, és pénteken Tel-Avivban a Beit Hatarbutban a Dire Straits Experience előadásában.

21. CSÜTÖRTÖK

A Rison Lecion-i Bella Ciao erre a hétre is feliratkozott egy bulival: The Turbans. Etno bulizene, ami Indiától a Balkánon át Marokkóig röpít majd csütörtökön. Felszállás Risonban a turbánokkal, aztán: Szépségem Pá! Bella Ciao!

Egy sörfesztiválnak a legjobb helyszín egy olyan város, aminek beer-rel kezdődik a neve. Mondjuk Beer Yakov. Fellépő zenekarnak pedig a Full Trunk a legjobb ötlet. Jó kis kocsmázáshoz való rockzene, keleti ízekkel. A koncert végére pont teli tankolunk. Full Trunk Lictestein Park, Beer Yakov.

22. PÉNTEK

Tel-Avivban Shonzino utca 17-ben, nem messze a Tmuna Színháztól van a Jan Jack Studio. Koncertek ritkán vannak itt, lemezfelvételekre, zenekari próbákra használják, de most… Két zenekar rongálja majd a péntek esti csöndet. A Vessel, szigorú, régi vágású heavy metal. Debütáló lemezük anyagát tolják majd.

A másik a Bastet. Ők (megint tanultam egy szót:) groove-metált játszanak. Péntek este a Jan Jackben.

A kicsit lágyabb cuccokon élő, 68-asabb becsípődésű rockernek, pláne ha haifaiak, inkább a Rockfour zenekart javaslom. A helyszín a sok Zappa nevű klub közül az, ami Haifán van.

Pénteken két buli alatt visszamehetünk a jövőbe, és előre a múltba. A retúr a keleti zenékre szól.

12:00 órakor matinéidőben a Herzl 16-ban kezdődik a Kazetták Királya című buli. Margalit Tzan’ani – vagy egyszerűen csak Margol – azokba az időkbe visz vissza, mikor még a rádiók ritkán játszottak mizrahi zenét, és a Buszpályaudvar féllegális standjaira kipakolt kazettákon lehetett csak keleti popzenét találni. (Pont úgy mint Magyarországon lakodalmas rockot.) Margol bulija ezeket a kazetta-kori zenéket idézi vissza majd.

Jellemző, hogy a hullámlovas szubkultúra butikján is kint lóg a plakát. Szörfözzünk hát a mizrahi retro tetején péntek délben Margollal a Herzl 16-ban!

Este pedig a Gagarinban hallgassuk meg, hova tartanak a keleti tradíciók tevekaravánjai az elektronika homokdűnéin. A Camel Riders kiadó seregszemléje lesz a Desert Dream című este. DJ-setek és élő produkciók váltakoznak majd péntek este 8-tól a sivatagi hajnalig.

Ábécé-sorrendben és időrendben is az első lesz az Anna RF zenekar koncertje. Bulizni való orient-raggae. Ők az utolsó élőzene oázis a Gagarin villamosított Szaharájában.

Utánuk már minden zene elektromos tevéken ringat majd. Például a Dubtazer.

David Madrid. Earth Connect. A Funkamel a kedvenc etno-technóm. A mai ritmikák könnyen házasodnak Észak-Afrika népeinek muzsikájával. Íme >>

Tovább az ábécében: Gaïa. Kor. A Laroz zenéje is a mai elektronika és az orientális tradíció metszéspontja.

Oatmilk. Ez a DJ-set Omar Souleymannak tiszteleg majd, aki a szíriai lakodalmas zene világából emelkedett a worldmusic világsztárok rangjára.

Omri Guetta
Seel & Tal Wollner
Shasha
Squid
Vovlove
Yestegan chaY

T-Puse and Lenny Tunes zenéjét nem ismertem, de most pénteken a Gagarinban bepótlom majd a mulasztást.

23. SZOMBAT

Jeruzsálemben a Poündakban a Breslovi Nachman Rabbi találkozik majd Bob Marley-vel. Rotem Cookie és a Quartraste ígéri ezt. Voltam a koncertjükön, az említett urakat nem láttam, de jó kis napsütötte raggae-t azt hallottam, héber szöveggel, a szeretet üzenetével és ringató ritmusokkal, önfeledten táncoló közönséggel.

Rotem Cookie és a Quartarasta a Poündakban, Jeruzsálemben, szombat este.

A hét végére aztán megint nosztalgiába fulladunk. 55 éve alakult a Blood, Sweat & Tears és 25 éve az izraeli Naan Orchestra. Most az izraeli soul-blues veteránjai a nagy előd, a BS&T szülinapját ünneplik majd a Shablulban. Yoav Davidi énekes és a Naan Orchestra szombat este, a Terminal4-ben.

MissBehave nosztalgikus soul-funk zenekar turnéjának záróbulija átcsúszott erre a hétre. A hét csaj az országos Zappa klubhálózat Beer Seva-i telephelyén csillog majd.

Kicsit zajosabb este vár a Tel-Aviv-i éjszaka élőzene-függőire a Levontinban szombaton. The Blauz és Sofia Brener. Két zenekar egy éjszakára. A The Blauz 68-as gyökerű húzós blues, rock fiatalos lendülettel.

Utánuk egy őrült rockzenekar veti majd magát hatalmas energiával a Levontin7 közönségére. A nevük: Sofia Brener. Egy kis stage-jumping a szombat éjszakából a vasárnapi virradatba. És már itt is a jövő hét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.