Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

E sorok írásakor már megkezdődött és még tartott az Izrael Fesztivál. Az évente megrendezett kulturális esemény nyitónapja 11 kortárs művészeti előadásból állt.

Ziv Koren megrázó fotóit láttuk a Covid19 osztályokról (ő volt, aki Izrael egyetlen fotósaként dokumentálhatta a járvány kitörését) Keren Peles A világ végét túlélni című dala kíséretében. Fellépett Shaanan Streett, a Dag Nahash énekese, laterna magica produkcióban (a díszlet: videóinstalláció) énekelt egy padról a parkban, s az izraeli–palesztin konfliktusról. Yehezkel Lazarov mozgásprodukciója az Utolsó vacsora címet viselte, egy Puskin-verset kombinált össze Adi Ness ikonikus, 1999-es fotójával, ami maga is idézet: Leonardo Utolsó vacsorájának újjáalkotása katona szereplőkkel. A közönség maszkban ült, de a hangulat emelkedett volt a tekintélyes Jeruzsálem Színházban, a nemzetközi delegációt mintha csak mi tel-aviviak képviseltük volna – és akkor elkezdődött a Kis requiem című táncelőadás.

A vészkorszakról szól a darab, az előadást a kor hangulatát idéző ruhában egy feltűnően szép mozgású nő indítja, aki egyszer csak elszámol tízig. Magyarul! Felkapjuk a fejünket. Magyar táncos a Kameában! Így indul a Beer Seva-i táncegyüttes koreográfusa, Tamir Ginz személyes táncsztorija, a fesztivál nyitónapjának utolsó száma. Összesen csak ez a tíz szó hangzik el a darabban. A holokauszt képei csak felvillannak, a túlélés megrendítő megjelenítése azonban belénk ég, valószínűleg jó időre. A kulisszák mögül nők tűnnek fel, mindegyikük kezében egy kupac könyv. Avi Belleli zenéjére a legfelső könyvet maguk elé helyezik, és rálépnek. Majd leteszik a következő könyvet is, és átlépnek rá. Így átlózzák végig a színpadot, és szökkennek bele egyenest a szívünkbe.

Az előadáshoz az inspirációt Amir Guttfreund könyve, A mi holokausztunk adta. Koreográfusa, Tamir Ginz a Krajotban született, túlélők gyermekeként. Ezzel a darabbal állít mementót apja 2020-ban bekövetkezett halálának – emlékeket és vágyakat fogalmaz meg, reflektál az emberi szellemre, a kölcsönös garancia felbomlására, táncban mond kádist.

- Hirdetés -

A magyarul számoló táncos pedig Pretzer Zsuzsanna. Zsuzsit az Instagramon értük el, ott mesélte el, hogy tízévesen kezdte a pályát a Balettintézetben Budapesten, hogy felkészüljön táncos karrierjére. Nem akar időt veszíteni a katonasággal ebből az alapvetően is rövid pályából. 35 évesen egy balett-táncos már öregnek számít; egy kortárs táncos talán tovább is húzhatja a profi karrierjét, „de az attól függ, hogy mennyire tudod karban tartani magad, és meddig találsz örömöt a fellépésekben.” Már Gaaton kibuc is nagy váltás volt Zsuzsi számára Budapest után, de a természet elvarázsolta. Amióta a sivatagi Beer Seván él, szintén magára talált. „Jó emberek vesznek körül – mondta –, és rátaláltam olyan dolgokra, amelyek boldoggá tesznek. Azért is szeretnék alijázni, hogy része lehessek a közösségnek – és még hozzáfűzi: Az ittlétemnek legjobban a nagyszüleim örülnek, meg a dédnagymamám.”

A Kamea honlapján így ír magáról:

„Tamir Ginz koreográfiáiban lehetőségem van arra, hogy megmutassam a személyiségemet és feszegessem a saját fizikai határaimat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Kamea Dance Company tagja lehetek.”

Pretzer Zsuzsanna Budapesten született 1999-ben. 2018-ban diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán, tanulmányai tíz éve során számos díjat nyert. A 2018/19-es évadban a Sadna keretein belül a Danceworkshop Gaaton programon vett részt Izraelben. 2019 augusztusában csatlakozott táncosként a Kameához, most pedig ideiglenes állampolgár.

Az Izrael Fesztivál tánc, zene, színház, előadóművészet, videoművészet és installációk sokféle rétegét mutatja be. Minden évben gazdag választékot kínál izraeli és a világ minden tájáról származó művészeti produkciókból; társulatok és független művészek mutatkoznak be hagyományos játszóhelyeken, valamint a szabadtéri, utcai előadásokon. Az alapítása óta eltelt 60 év alatt a fesztivál rangos, úttörő és innovatív eseményként szerzett hírnevet. A gazdag művészeti program ismert és nagy hírű művészek előadásait mutatja be, de olyan fiatalok alkotásait is, akik új, eredeti formákat és irányzatokat visznek közönség elé.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?