Ritka bepillantás a holokauszt utáni zsidó iskolákba Magyarországon

Zsidó iskolák a pusztítás után: Tekintsük meg a háború utáni Magyarországról Izraelbe csempészett fényképeket, melyek ritka betekintést nyújtanak a magyarországi zsidó iskolákba a holokauszt után, közvetlenül a vasfüggöny végleges leengedése előtt.

A második világháború utáni magyarországi holokauszt-túlélők közössége mintegy 150 000 zsidót számlált. Sokan megpróbálták elhagyni a kommunista irányítású országot, és Izraelbe vagy Amerikába kivándorolni, de a kapuk 1949-ben bezárultak, és a cionista tevékenységet betiltották. Ugyanakkor sokan mások megpróbálták rehabilitálni azt a gazdag zsidó kultúrát, amely Magyarországon a holokauszt előtt létezett. Különös hangsúlyt fektettek az oktatásra, mivel – érdekes módon – a kommunista államban továbbra is lehetséges volt a zsidó oktatási keretek fenntartása. Sok más zsidó viszont csatlakozott az új rendszerhez, sőt vezető tisztségeket is betöltött benne.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár Zsidó Néptörténeti Központjának Levéltára most több száz fényképet tett közzé, amelyek a holokauszt utáni évtized magyarországi zsidó oktatását dokumentálják.

A fényképeket Izraelbe csempészték a „Nativ – The Liaison Bureau” nevű szervezeten keresztül, amely Izrael Állam nevében lépett fel a vasfüggönyön túli zsidók közötti cionista és zsidó kapcsolat megerősítése érdekében.

A fényképek azt a sokféle vallási áramlatot mutatják be, amelyek a magyar zsidóságot a holokauszt után is jellemezték. Dokumentálják az osztálytermi tanulást, illetve egyéb csoportképek mellett az ünnepek közös megtartását is. Láthatjuk a képeken a holokauszt túlélőinek Izrael földjéhez fűződő erős kapcsolatát, valamint a magyarországi zsidó és cionista oktatást.

A fényképeken szereplő kisebb gyermekek egy része a második világháború után született olyan szülőknek, akik túlélték a budapesti holokausztot, vagy hazatértek a kényszermunkából. A nagyobb gyerekek maguk is holokauszt-túlélők voltak.

Annak ellenére, hogy a kommunista rezsim szigorú korlátozásokat vezetett be a zsidó oktatásban, a holokauszt utáni évtizedben továbbra is működtek a különböző forrásokból származó zsidó oktatási keretek, köztük a haszid jesivák. A Talmud Tóra iskolák egy része azonban valójában általános zsidó iskola volt, és nem hasonlítottak a külföldi ultra-ortodox intézményekre.

A kommunista rezsim elleni „magyar felkelés” 1956 -ban tört ki, melyet a szovjet invázió elfojtott. A felkelés után, amelyet – különösen a szovjet beavatkozás után – antiszemita nacionalista tendenciák jellemeztek, sok zsidó emigrált Magyarországról.

A helyi hatóságok tovább korlátozták az ország nemzeti életét, miközben az Izraellel fennálló kapcsolatok visszaesést tapasztaltak, és végül 1967-ben teljesen megszakadtak.

A Nemzeti Könyvtárban őrzött fényképek többsége 1955-ből származik, és a Leslie and Vera Keller Foundation for Enhancement of the Jewish Heritage⁩ tette hozzáférhetővé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.