Izrael megállapodott Jordániával a Palesztin Hatóságba irányuló jordániai export növeléséről

Orna Barbivai izraeli gazdasági miniszter és Juszef Al Samali jordán ipari és kereskedelmi miniszter - Fotó: Yossi Ifergan / GPO

Izrael megállapodott Jordániával a Palesztin Hatóságba irányuló jordániai export 700 millió dollárra (mintegy 216 milliárd forint) növeléséről – jelentette a Globes című, izraeli gazdasági újság honlapja szerdán.

Orna Barbivai izraeli gazdasági miniszter és Juszef Al Samali, Jordánia ipari és kereskedelmi minisztere szerda délelőtt Jordániában találkozott, és többek között megállapodást írt alá a Palesztin Hatóságba irányuló jordániai export, valamint a turizmus bővítéséről.

Megbeszélésükön felmerült az Izrael és Jordánia közötti kereskedelmi megállapodás kiterjesztése is, de ebben nem sikerült előbbre lépniük, noha megállapodtak a kérdés további napirenden tartásáról.

Több mint egy évtizede nem tartottak hasonló találkozót, mellyel a jelenlegi izraeli kormány újabb lépést tesz a “meleg béke” és a két ország kapcsolatainak elmélyítése érdekében.

Megegyeztek azon termékek körében, – többek közt cementben, elektromos termékekben – amelyek jordániai exportját Izrael engedélyezi a Palesztin Hatóságnak. Napjainkban mintegy évi 150 millió dollár értékben vásárol a Palesztin Hatóság Jordániától, és ez a bővítés lehetővé teszi az export nagyságának megötszörözését több mint 700 millió dollárra.

Szintén nagymértékben növelték azon termékek számát, amelyeket a Palesztin Hatóság, és nem az általában szigorúbb izraeli szabványok és előírások szerint szállíthatnak.

“A találkozó célja az volt, hogy javítsa a civil kapcsolatokat Izrael és Jordánia között, erősítse a szomszédságot, és előmozdítsa a két ország közötti együttműködést” – közölte együtt az izraeli gazdasági és a külügyminisztérium.


“Izrael reméli, hogy a megállapodás erősíti Jordánia gazdaságát, és hozzájárul a királyság folyamatos fejlődéséhez. Ezen túlmenően az egyezmény hangsúlyozza, hogy Izrael kiemelt jelentőséget tulajdonít a térség gazdaságai előmozdításának és fejlesztésének, valamint a regionális kereskedelem ösztönzésének” – hangsúlyozta az izraeli fél.  

A Palesztin Hatóságot is értesítették a változásokról, kedden Al Samali találkozott palesztin kollégájával, és tájékoztatta őt az Izraellel kötött megállapodásról.

Izrael és Jordánia 1994-ben kötött békét, és azóta szoros a biztonsági együttműködésük. A kapcsolatok az elmúlt évtizedben némileg megromlottak, részben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél történt incidensek, részben az izraeli települések terjeszkedése miatt a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában.  

A nyáron beiktatott új, Naftali Bennett vezette kormány számos lépést tett a kapcsolatok javítása érdekében, kereskedelmi és vízügyi magállapodást írtak alá. Szeptemberben Jichák Hercog izraeli államelnök találkozott II. Abdullah királlyal Jordánia fővárosában, Ammánban, kevesebb mint kettő hónappal azután, hogy titokban Bennett is ott járt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.