A Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli cég tiltólistára került Amerikában

Online kémkedés miatt két izraeli, egy orosz és egy szingapúri vállalatot helyezett tiltólistára az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium szerdán.

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztériummert állítása szerint az „Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végeztek” – jelentette be a tárca szerdai közleményében. A szóban forgó cégek közül a Pegasus kémszoftvert is gyártó izraeli NSO Group és a Candiru nevű vállalatok azért kerültek tiltólistára, mert a bizonyítékok szerint külföldi kormányzatok részére fejlesztettek és szállítottak kémprogramokat.

Ezekkel kormányzati tisztségviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat, kutatókat és nagykövetségi dolgozókat figyeltek meg, állítólag indok nélkül. A minisztérium jelentése hangsúlyozza, hogy az autoriter külföldi kormányok ezekkel a kémprogramokkal elnyomó jelleggel határokon átnyúlva tudtak fellépni.

„Ezek a kormányok az országhatáraikon túl élő disszidenseket, újságírókat és aktivistákat veszik célba, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat” – emelte ki a minisztérium.

A Positive Technologies orosz kibervédelmi vállalatot és a Computer Security Initiative Consultancy szingapúri céget azért vették fel az amerikai tiltólistára, mert megállapították, hogy olyan kibereszközökkel kereskednek, amelyekkel engedély nélkül hozzáférést lehet szerezni különféle információs rendszerekhez, amivel magánszemélyek és szervezetek magánéletét és biztonságát veszélyeztették. A gyanú szerint az orosz cég támogatta az orosz titkosszolgálatok munkáját is.

A minisztériumi tiltólistára helyezés egyik következménye, hogy az amerikai vállalatok nem, vagy csak korlátozottan kereskedhetnek ezekkel a cégekkel, például sokkal nehezebb lesz amerikai biztonsági kutatóknak számítógépes sebezhetőségekkel kapcsolatos információkat eladni nekik.

Az NSO és a Candiru vállalatokat már korábban is azzal vádolták, hogy internetes hekkelésre alkalmas eszközöket adtak el autoriter rezsimeknek. Az NSO korábban úgy nyilatkozott, hogy csak rendvédelmi szervezeteknek és titkosszolgálatoknak adja el termékeit és már lépéseket tettek a visszaélések megelőzésére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.