Tengernyi jazz a Vörös-tengeren

A Red See Jazzfesztivált az elmúlt években ide oda hajigálta a naptárban a covid. Most itt van! November 11-től 13-ig.

Az eilati jazz fesztivál titka talán éppen az, hogy gyakran átlépi a jazz határait a pop, az etno és számos más határműfaj irányában.

Ez a három nap is ilyen lesz.

NOVEMBER 11. CSÜTÖRTÖK

A nyitókoncerten Eli Degibri mint a fesztivál házigazdája Yoni Rechter zongoristával lép majd fel duóban. Yonira igazán ráillik a klasszikus szó. Kompozícióiban, improvizációiban is hallatszik a klasszikus zenei bázis.

Ez párosul majd Eli Degibri szaxofonos virtuozitásával, féktelen energiáival. 

18:30 a szabadtéri színpadon.

Utánuk Toninho Horta és barátai játszanak majd brazilos ízű jazzrockot a samba és a bossa világából. 

A Jasper 08 bár színpadán az egyik kedvenc izraeli zenekarom, a George & Good Vibes “bigband” játszik majd tropical és orientális ízekben gazdag etnojazzt.

Az igazi záróbuli utánuk jön majd: örömzene a nap fellépőivel, ha jól ismerem a jazzfesztiválok menetét: hajnalig.

Az Isrotel  színháztermében: 21:00-kor Margol az első fellépő.

Utána az Európában talán legtöbbet turnézó izraeli formáció, a Shai Maestro Trio játszik majd.

https://youtu.be/fhY4F6TP0qk

NOVEMBER 12. PÉNTEK

A második nap két-műszakos nagyüzemben dolgozik majd a fesztivál. A Jasper 08-ban Toninho Horta matiné koncertjével 9:45-kor indul a nap. 

Maayan Linik különleges énekhangja tölti be a bárt 14:45 kor.

Nitzan Bar gitáros és Tom Oren zongorista (Eli Degibri quartetjéből ismerhetjük) duója már az esti program. Olyan friss ez az együttműködés, hogy még közös fotót se találtam.

Utánuk Stav hűs groovjai zárnák az esti programot (21:00), ha nem jönne a szokásos jam session, ki tudja meddig.

A főprogram is elindul már délután a színházteremben. Anat Fort szólózongora koncertjével indul a péntek 12:00 órakor. Nem küzdenék a műfajba illesztéssel inkább…

A Pinhas & Sons egy furcsa összetételű zenekar két hegedű játszik ott, ahol más groovokra építő jazz bandában a fúvósok, ehhez még fuvola, plusz ütősök a dob mellett. Bevallom, nem hallottam még őket élőben,de tennék egy pipát a nevük mellé.
16:15, Pinhas & Sons.

Avishai Cohen és Yonatan Avishai, trombita és zongora duó. Megint egy “csak itt” formáció. Nincs videó. Higgyünk a két név jó hírének.

19:45 a színházteremben.

Tatran

23:00 óra Tatran. Gitár, basszus, dob. Friss, minimalista groovokra épülő improvizációk. 

A szabadtéri nagyszínpadon 15:15-kor lesz a start. Ester Rada. Róla nem kell ismertetőt írni. A jazz és az r’n’b’ határáról egy egyedi hang, etióp gyökerek, és a világtrendekhez igazodó modern hangzás.

Marina Maximiliant sehogy se tudom a jazz kategóriába besuszterolni. Dalai a legfrissebb trendekhez igazodnak, de érezni rajtuk Izrael multikulti ízeit is, és ehhez még fantasztikus erejű előadó is.

Péntek délután 16:15-kor lép színpadra.

Az esti koncert aztán végképp ellép a jazztől. Shalom Hanochot csak annak kell bemutatni, aki nem élt itt az izraeli rockzene születésekor. (Például én, de a The Churchills-re és a Tamouz-ra már emlékszem.)

Egyik sztár tábora se kövezzen meg, de engem Lou Reed-re emlékeztet a mai Shalom Hanoch. A karcos, érett hangja, a dalai hangszerelése.

Az élő legenda 21:30 kor kezd majd.

NOVEMBER 13.SZOMBAT

Klasszikus párosítás: egy énekes és egy bigband. Alon Eder és az Israel Jazz Orchestra 13:00-kor a színházteremben.

Chava Alberstein dalai sem a jazzrajongók világa. Ő is az élő legendák egyike az izraeli popzene születésének nagy generációjából. 

Szombat 16:30 

Az idei elv az volt, hogy az utazási nehézségek miatt csak izraeli muzsikusok lesznek a Red Sea Jazz-an, de egy kivétel azért van: Doobie Powell amerikai gospel énekes. A soul és r’n’b’ hangzás és klasszikus gospel találkozik a zenéjében a szombati első szabadtéri koncerten 15:00 órakor.

Utána a Tuna következik. Őt könnyű műfajban helyretenni: dallamos héber nyelvű hip-hop rap.

 17:30

Ezek voltak a főhelyszínek koncertjei, de ezeken kívül is több kisebb bulit kínál erre a három napra Eilat. Reggeltől késő éjszakáig. Aki nem hiszi, járjon utána.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.