Az új izraeli költségvetés számos reformot tartalmaz

Az új, kétéves izraeli költségvetés az agrárszektortól az iskolákig számos reformot tartalmaz – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál pénteken.

A Kneszet három napos maratoni ülésszaka után, szűk többséggel péntek hajnalban elfogadott kétéves költségvetés 2021-re a koronavírus járvány kiadásai miatt megemelt, 609 milliárd sékelről, (mintegy 60 500 milliárd forintról), és  2022-re 573 milliárd sékelről (mintegy 57 ezer milliárd forintról) rendelkezik.

A pénzügyminisztérium jelentős változásokat ígér a következő években az erőforrások elosztásában, a pénzügyi prioritásokban. A büdzsé a kormányzat működésének ésszerűsítésére, a közszolgáltatások korszerűsítésére, a gazdasági versenyképesség fokozására, a magán- és az állami szektor növekedését támogató szabályozások visszafogására, Izrael “szürke” és “fekete” gazdaságának korlátozására, a közlekedés, a lakhatás, az energia- és technológiai infrastruktúrák fellendítésére, valamint a humán erőforrás fejlesztésére törekszik a korábban a munkaerőpiacról kiszorult csoportok képzésével és integrálásával.

Számos reformot jelentettek be a kitűzött célok érdekében. A kóserséget felügyelő szervezeti reform törvényeit már megszavazta a Kneszet, de tervezik a mezőgazdasági ágazat átfogó reformját, és az importpolitika jelentős megváltoztatását, fontos banki reformokat,. Már bevezettek a rendkívül magas különadókat az eldobható műanyagárukra, valamint bejelentették az arab kisebbség társadalmi – gazdasági felzárkóztatását szolgáló, öt év alatt 32 milliárd sékeles (közel háromezer milliárd forintos) programot.

- Hirdetés -

A költségvetés átfogó programot tartalmaz a mesterséges intelligencia alapú technológiák fejlesztésére, tervet dolgoztak ki az egyre jobban égbe szökő lakásárak mérséklésére, és engedélyezik az ingatlanfejlesztőknek az irodaépületek átalakítását lakóházakká. 

A megélhetési költségek csökkentését az Egyesült Államokból és az Európai Unióból származó import könnyítésével, a nemzetközi szabványok elfogadásával tervezik. A reform célja, hogy fokozza a versenyt a piacon, és csökkentse a fogyasztói árakat.

Az agrárszektort is megreformálják, az izraeli versenyképesség növelésére nagy mértékű állami támogatást adnak a gazdaságok és az infrastruktúra korszerűsítésére, továbbá új adókedvezményeket nyújtanak a mezőgazdasági  beruházások ösztönzésére. Ugyanakkor engedélyezni fogják a tojás és a tejtermékek importálását, hogy növeljék a  versenyt és a termékek szélesebb köre váljék elérhetővé az izraeli fogyasztók számára. 

Egy másik reform feloldja az orvosi kannabisz exportkorlátozásait, és lehetővé teszik a legális marihuánaipar fejlődését. Könnyítik a kis- és középvállalkozásokra nehezedő bürokratikus terheket, segítik tőkéhez jutásukat, és kedvezőbb gazdasági környezetet ígérnek az új vállalkozások számára. Bankreformot is végrehajtanak, melyben a monopóliumellenes szabályozással és új szereplők bevonásával a bankok közötti versenyt növelik, s ezzel csökkentik a fogyasztók költségeit.

A nők nyugdíjkorhatárát a jelenlegi 62 évről 11 év leforgása alatt 65 évre emelik, növelik az idősebb nők foglalkoztatási arányát a nemek közötti bérszakadék, és a társadalombiztosító intézetre nehezedő teher csökkentése érdekében.

A iskolareform már az óvódáskortól megkezdi az angol tanítást, növelik az iskolaigazgatók autonómiáját, már alsóbb osztályoktól fejlett technológia-központú fakultációkat vezetnek be és növelik a felzárkóztató pedagógiára szánt költségvetést.

280 000 lakás építésének megkezdését tűzték ki a következő négy év során, ami lényegesen több, mint az elmúlt években, és emellett előterjesztik további 500 000 lakás felépítésének terveit. A fiatal párok számára a piacra kerülő lakások számának növelése érdekében felemelik 8 százalékra a befektetési célból vásárolt lakások különadóját, ismertette a portál.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.