Mielőtt belevágnánk a hétbe, jelezném, hogy a hét legfontosabb eseményét egy különkiadásban megírtam.

Négy nap alatt az izraeli zenei világ körül: Israel Music Showcase Fesztivál

A másikat, a múlt hétről áthúzódó Jeruzsálemi Nemzetközi Oud Fesztivál koncertjeit pedig most beteszem szépen minden napra a helyére.

21. VASÁRNAP

A Kuli Almában egy elvetemült csaj-zenekar borzolja majd a kedélyeket. Nem punk, mert annyira nem durvák, nem garage, mert annál meg eszementebb az egész. Bocs lányok! Nálam ez dicséret. Deaf Chonky:

- Hirdetés -

Paola egy görög popdíva. (Elfogult sajtósai szerint nem egy, hanem “A”.) A pop se pontos, mert így kimarad az a jó kis etnós ízvilág, amitől az egész Mediterráneumban népszerű. (Izraeli rajongó oldala is van!)

Paola 20 fős zenekara élén érkezik. A gigakoncert vasárnap lesz a Hangarban.

Nincs turné! Erre az egy bulira jönnek Görögországból.

Még egy külföldi vendég vasárnapra, de ők Jeruzsálemben lépnek fel. Egy vonósnégyes: Az Auner Quartet. Ausztriából érkeznek majd.

Mozart “A vadászat”, Dvorak “Amerikai Kvartett” és Fritz Kreisler Syncopation című művét játsszák.

A helyszín a jeruzsálemi American Colony Hotel.

A Jeruzsálemi Nemzetközi Oud Fesztivál vasárnapi koncertjei:

Két énekesnő fogott össze, hogy az archaikus zsidó hagyomány asszonyainak zenei világát felélessze. Sofi Tsedaka-t szamaritánus, Hadar Maozt perzsa-buharai gyökerei táplálják ebben az invenciózus munkában. A hagyományokban még fellelhető dalok, töredékek most összeállnak egy koncertté.

Hadar Maoz – ének, perzsa tar, doira dob, darbuka, gitárok
Sofi Tsedaka – ének, riq
Marina Toshits Cohen – oud
Itamar Asaf Tal – ütőhangszerek
Amitai Pariente – billentyűs hangszerek


Jeruzsálem, Konföderációs ház, 19:00.

Este a jeruzsálemi Zappa klubban peng tovább az Oud. Aram Naharaim a bibliai idők Mezopotámiája, az ősi zsidó piyut zenei hagyomány bölcsője volt.

Ez a címadás jelzi Elad Gabbay népes együttesének irányát.

Zappa-Jeruzsálem, 22:00.

22. HÉTFŐ

A hétfő a kis jazzkluboké! Elsőnek a Cafe Bagaleria. Jazz a galériában: tisztelgés John Coltrane és Joe Henderson előtt.

Daniel Reitzin – dobok
Arn Hardy – basszusgitár
Yuval Darbkin – szaxofon

(Ez egy másik trió felvétele lesz, de a szólista itt is Yuval Darbkin.)

https://fb.watch/9hXo5vouoi/

Az Isolation Band könnyű kis jazz, épp egy kellemes tel-avivi jazzklubocskába illő. Mondjuk egy hétfő estére a Beit Haamudimban.

Tudják, ki volt Al-Kahina, a berber törzsek élén harcoló kohanita királynő, aki a muzulmánok ellen védte Karthágót? Egyszer megírom, ígérem. Az ő alakját megidéző koncerttel folytatódik az Oud Fesztiválon végighúzódó láthatatlan vonal, ami a nők szerepét keresi a zenei tradíciókban.

Mor Karbasi énekesnő a ladino zene egyik fiatal ikonja, Sevillából tér vissza a szülővárosába egy előadásra.
Mor Karbasi – ének, ütőhangszerek
Joe Taylor – gitárok, ének
Yaara Beeri – kamanche
Gal Shemi – billentyűs hangszerek
Shoshana Karbasi – ének
David Dagmi – ütőhangszerek

Konföderációs Ház, 19:00.

A “női vonal” koncertje a másik hétfői program is. Maureen Nehedar énekesnőt az iráni tradicionális dalok előadójaként ismerhetjük. Most meglepetéssel állt elő.

Az 1970-es évek végéig tartott az iráni popzene fénykora. A nyugati zenékkel lépést tartó előadók a radikális iszlám uralom győzelmével eltűntek. Ez a korszak már csak az Iránból száműzöttek millióinak az emlékeiben él. Köztük vannak az Izraelben élők is, mint Maureen Nehedar szülei. Most ennek az emlék-ásatásnak a dalait hallhatjuk a Zappa klubban 22:00-tól.

Premier!

23. KEDD

A gombamérgezésem régebbi, mint a vágy, hogy Izraelben éljek, de az Infected Mushroom mindig pont akkor járt Pesten, mikor én nem voltam ott. Sebaj, majd az alija után Izraelben!

Hát itt se jött össze soha, de most…

A héten két alkalom is lesz élőben látni, meghallgatni őket. Mind a kettő a Barbyban. Az első kedden, a második péntek éjjel.

Jajj, bemutatni elfelejtettem őket! Azt hittem, erre nincs szükség. Pszichedelikus trance nagyon sok rockzenei elemmel, etnozenei motívummal és lehengerlő erejű élő show-kkal. A világ minden komoly fesztiválján megfordultak. Ennyi elég?

Keddi oud: Luna Abu Nassar arab és héber dalaiban egyszerre jelenik meg a két kultúra. Az énekesnőt egy trió kiséri majd, amelynek az oud a főszereplője George Kandalaft kezében.

Konföderációs ház 19:00.

Este 10-kor a Zappában folytatódik az Oud fesztivál női vonala. Az észak-afrikai zene nagy díváit idézi meg egy friss projektben Neta Elkayam énekesnő és csapata.

24. SZERDA

Még mindig az Oud női történetei. Pontosabban Józsefé, de jemeni hagyomány, hogy ezt a mesét lányok adják elő. A Zappában Leah Avraham énekli, táncolja majd.

Yasmin Levy és Dikla két népszerű énekesnő az Oud Fesztivál populáris szárnya. Um Kalthoumtól Madonnáig, a flamencótól a tangóig, a ladino dalokig keveredik majd a koktél, a Jeruzsálem Színházban.

Dikla klip jön, részrehajlok. Hallottam élőben, és van tőle kedvenc dalom:

Mazkeka Jeruzsálemben gyakran szolgál meglepetéssel. Ezen a héten szerdán a Mafatal zenekar az. Bevallom, a Cure óta nem kedveltem meg egy dark bandát sem, de most…

Mafatalt nem a szokásos nosztalgia-hullámlovaglás hozta a színpadra, ők már itt voltak a műfaj újkorában is. 

Ronit Rosenthal (dob) és Ilana Tsabari (basszusgitár, ének) körülbelül három évtizede zenélnek együtt. Az 1990-es évek elején kiadtak egy albumot, amely lassan és biztosan kultikus lemezzé vált. Most előkerült néhány zenésztárs a múltból, hogy újra kezdjék. A régi dalok meg éppen olyanok mint újkorukban.

Neta Polturak ugyanennek a műfajnak az új generációja. Korábban gyakran lépett fel, mint “félduó”, de most így hirdeti a bulit: Neta Polturak & Band.

Mazkeka, Jeruzsálem, szerda.

https://fb.watch/9h7EwumN3D/

Elég sötét ez a szerda, bár a Der Gopher inkább experimentális zenének titulálja magát. Én hallottam már ilyen kísérleteket a new wave fénykorában szépszámmal működő teátrális bandáktól. De kétszer nem lehet ugyanabba az experimentumba lépni.

A helyszín a Bella Ciao Rison Lezionban.

25. CSÜTÖRTÖK

Nincs is annál csodálatosabb, ha jól betankoltunk. Magyarul: a Wunderbarban: Full Trunk. Jó kis kocsmázáshoz való rockzene, keleti ízekkel. Haifa, azt már mondanom sem kell.

21:00-kor a Jeruzsálem Színházban a fesztivál egyik legnagyobb koncertje lesz csütörtökön. Abd al-Wahab, Farid al-Atrash és Abd al-Halim Hafez, a XX. századi arab klasszikus zene legnagyobbjai. Nekik állít emléket a műsor. 

A szólista az oud művésze, Prof. Taysír Elias.

Egy korty oroszlántej? Az arak ital arab beceneve a címe Ronny Someck költő estjének, amit természetesen oudon kísér Wissam Joubran. Mert természetesen az Oud Fesztiválon vagyunk.

26. PÉNTEK

Egy kis korrepetíció: akik lekéstek a keddi buliról a Barbyban, még péntek éjjel (00:30) bepótolhatják.

A Barbyban: újra Infected Mushroom.

A ZeRock Radio szülinapi bulija lesz pénteken délután a Papaitoban. Díjátadók, meglepetés vendégek, akiket titok övez. Egy biztos: a fellépők között ott lesz a rádióbarát rockzenét játszó Delicate Disorder, mint ZeRock Rádió barátja

Ide beszúrom a pénteki oudot. A sok lány után ez a koncert az apáké és a fiúké.

Eliyahu Dagmi – saz, baglama, gitár
David Dagmi – dobok, ütőhangszerek
Ronny Iwryn – ütőhangszerek
Daniel Iwryn – bass

Amit az apák-fiúk ígérnek, az modern ritmikák, skálák és a tradíciók összekapcsolása.

Milyen jó, hogy a korábbi hetek ajánlatait ide lehet másolni, ha az előadó újra felbukkan. Maya Belsitzman cselló, ének és Matan Ephrat dob.

Furcsa felállás, különösen, hogy jazz standard szerelmes dalokat játszanak. Derűs easy listening (nyugijazz). Az új “Crazy He Calls Me” című műsorukban még három vonós csatlakozik a csellóhoz. Így már komplett vonósnégyes kíséri majd a dobost.

A helyszín viszont extra is, új is: A Weizmann Intézet Michael Sela Auditoriuma Rehovoton. Péntek, 21:30.

Annyi sok friss dolog volt mostanában, hogy szinte teljesen kiszorult az ajánlóból a tribute-rovat. Így a hétvégére befér egy kis Santana-matiné? 

A Latin Power élén Fernando Knopf argentin muzsikussal komoly showra készül: végigutazunk Carlos Santana életművén. Terminal4, péntek, 21:30.

https://youtu.be/aMjC8hnnTiM

27. SZOMBAT

Haifa – Kibutz Galuyot 91. Ezen a címen egy művészeti galéria található, és szombat este a “könnyek tengerébe” fulladva várja a blues rajongóit. 

Ez a címe Noya Sol új lemezének, aki ugyan messze jár az izraeli showbiztől, de most megbabonázó show-t ígér. Aki vevő arra, hogy a bluesból igazi mai lüktetésű zene legyen, de úgy, hogy az eredeti emóciók is benne maradjanak, azoknak ajánlom Noya Solt.

Lola Marsh  

A pop 21. századi története, hogy újra és újra felfedezik a ‘70-s, a ‘80-s vagy a ‘90-es éveket. Ha unalmassá válik, lépnek előre vagy hátra. Ha jó ritmusban váltanak (és tehetségesek, eredetiek), akkor befutnak. Ez a Lola Marsh duóról jutott eszembe.

Ők merre járnak az időben? Szombaton a Barbyban, ez biztos.

Kisklubokkal indult a hét, egy kisklubbal zárjuk: A Haras4-ben Meir Ben Michael & Robert Anchipolovsky

1000. születésnapot még nem ünnepeltünk itt az ajánlóban. Ez a koncert Ibn Gabirol spanyol-héber költőt köszönti. Berry Sakharoffal az élen, a zenészek névsora a rock, a jazz felé kacsingatást ígér.

A helyszín a Jeruzsálem Színház. (Privát panaszom, hogy a Jeruzsálemi Nemzetközi Oud Fesztiválon annyi az új, erre az alkalomra összeálló produkció, hogy nem találok róla klipet.)

https://www.confederationhouse.org/en/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.