A Hamasz elítélte, Izrael üdvözölte, hogy London terrorszervezetté nyilvánította a Hamaszt

Izrael üdvözölte, a Hamasz elítélte a brit kormánynak a Hamaszt terrorszervezetté nyilvánító  lépését – jelentette a helyi média a londoni döntés bejelentése után.

A 13-as kereskedelmi TV jelentése szerint az Egyesült Királyság pénteki, a Hamasz egészét terrorszervezetté nyilvánító és a szervezet támogatását betiltó határozata komoly csapást mér az iszlamista csoportra, elsősorban pénzügyi szempontból.

Az Egyesült Királyság már 2001-ben törvényen kívül helyezte a Hamasz katonai szárnyát, az Ezzeddín al-Kasszam Brigádokat, de politikai vezetése nem esett hasonló megítélés alá, és ez lehetővé tette a Hamasznak, hogy pénzeszközöket gyűjtsön, amelyeket olyan intézményekhez irányítottak, mint például a Gázai Iszlám Egyetem, ahol a Hamasz-rakétáit és más fegyvereit fejlesztik.

A Hamasz szóvivője, Hazim Kaszim haragosan reagált a döntésre, bűncselekménynek nevezte azt, amit szerinte Nagy-Britannia a palesztin nép ellen követ el. A szervezet közleményben is elítélte a lépést, mint a palesztin nép elleni brit “bűnök” hosszú sorának egyikét.

E “bűnök” sorában kiemelték az 1917-es Balfour-nyilatkozatot, amely a britek támogatását biztosította az első világháború végén a zsidó állam létrehozásához. “Ahelyett, hogy az Egyesült Királyság bocsánatot kért volna és kijavította volna történelmi bűneit a palesztin néppel szemben, legyen szó a szégyenletes Balfour-nyilatkozatról vagy a brit mandátumról, amely a palesztin földet átadta a cionista mozgalomnak, az agresszorokat támogatja az áldozatok kárára” – olvasható a szervezet közleményében.

A 13-as TV-csatorna úgy értesült, hogy Izrael hosszú ideje tárgyalt a Hamasszal szembeni tilalmak kiterjesztéséről a brit kormánnyal, de a végső áttörést Naftali Bennett izraeli és Boris Johnson brit miniszterelnök a hónap elején – a glasgow-i környezetvédelmi csúcstalálkozón – folytatott megbeszélései hozták meg.

Bennett méltatta, megköszönte Johnsonnak a döntést, és hangsúlyozta, hogy nincs különbség a terrorcsoport politikai vezetői és fegyveres szárnya között. Jair Lapid külügyminiszter is köszönetet mondott a rendeletet a brit alsóházban beterjesztő Priti Patel belügyminiszternek.

“A Hamasz egyszerűen egy terrorszervezet. A “politikai szárny” lehetővé teszi a katonai szárny tevékenységét. Ők is ugyanolyan terroristák, csak öltönyben” – írta Bennett a Twitter-fiókján.

A Hamasz nem vitatta politikai és katonai szárnyának egységét, azonban szerintük az Izrael elleni erőszakos ellenállás a nemzetközi jog alapján legitim. “A megszállással szembeni ellenállás bármilyen rendelkezésre álló eszközzel, beleértve a fegyveres ellenállást is, a megszállt népek számára a nemzetközi jogban biztosított jog. A megszállás a terrorizmus” – állította a Hamasz.

Izraeli jogvédő csoportok ezzel szemben következetesen úgy vélik, hogy a Hamasz izraeli városok, civilek elleni rakétatámadásai nem felelnek meg a háborús jognak, és így potenciális háborús bűnnek számítanak.

A Hamaszt az első intifáda idején, az 1980-as évek végén alapították, és arról vált hírhedtté, hogy több tucat véres öngyilkos merényletet hajtott végre izraeliek ellen. A kilencvenes években ezek az akciók vezettek a palesztinokkal folytatott békefolyamat megszakadásához, majd Benjamin Netanjahu első megválasztásához Jichák Rabin miniszterelnök 1995-ös meggyilkolása után.

A szervezet 2007-ben erőszakos hatalomátvételt hajtott végre a Gázai övezetben, rövid puccs során elűzték a mérsékeltnek tekintett, a Palesztin Hatóságot irányító riválisuk, a Fatah politikusait és tisztségviselőit. Azóta a Hamasz több rakétaháborút vívott Izraellel, és több ezer rakétát lőtt ki izraeli településekre.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban terrorcsoportnak minősítette a Gázai övezetet uraló, és Izrael felszámolására törekvő palesztin iszlamista Hamasz szervezetet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.