Abortuszreformot, korai szakaszban a bizottságok megszüntetését tervezi Nicán Horovic egészségügyi miniszter

A nőknek Izraelben évtizedek óta megalázó bizottságokkal kellett megküzdeniük nem kívánt terhességük megszakítása érdekében. A keserves folyamat megkönnyítése érdekében Horovic egészségügyi miniszter reformot hirdetett meg a ynetben, többek között az abortuszengedélyhez szükséges nyomtatványok újraszövegezését és az eljárás átadását az egészségbiztosító pénztáraknak, a kupat holimoknak – mindehhez persze meg kell szereznie a konzervatív-jobboldali miniszterelnök és a jobboldali pártok támogatását a kormányban, és a kneszetben.

Az egészségügyi minisztérium Orvosi Főigazgatósága 33 éve, 1988-ban adta ki körlevelét, amely arra utasítja az abortuszbizottságok tagjait, hogy tegyenek meg mindent az ún. „fölösleges abortuszok” csökkentése érdekében, és próbálják rábeszélni a nőket, hogy gondolják át abortusz-kérelmüket.

Az elmúlt hetekben a minisztérium hatályon kívül helyezte ezt a körlevelet, és várhatóan a következő hónapokban elkezdik a nők abortuszhoz való eljutásának könnyítését, és felszámolják azokat az életükbe beavatkozó akadályokat, amelyekkel évtizedek óta meg kellett küzdeniük ebben a kérdésben. Megszüntetik a kérdőívet, amely kérdőre vonta a nőket, hogy védekeztek-e a nem kívánt terhesség ellen, és ha nem, ezt miért mulasztották el.

A 12. hétig várhatóan teljesen megszüntetik a bizottságok elé járulást, és azt fontolgatják, hogy ebben a korai szakaszban majd a kupat holimokban, az ambuláns rendelőintézetekben – a többi nyugati országhoz hasonlóan – gyógyszerrel, abortusz-tablettával vethetnek véget a nem kívánt terhességnek.

“Nincs erkölcsi jogunk eldönteni a nők helyett, hogy miként kezeljék a nem kívánt terhességet. Téves a jelenlegi helyzet, amikor a nőket megalázó kihallgatási eljárásnak vetik alá, ahol magyarázatot kell adniuk arról, hogy miért akarják megszakítani a nem kívánt terhességet. Miért kell egy nőnek hazudnia ahhoz, hogy jóváhagyást kapjon?” – mondta Horovic arra utalva, hogy minden házasságban élő nő is automatikusan megkapja az engedélyt, ha azt hazudja, hogy nem a férje a születendő gyermek apja, hogy ezzel a bizottság elejét vegye a vallás meghatározta “mamzer” státuszú gyermekek megszületésének, akik a zsidó vallásjog szerint hét nemzedéken át csak más mamzerekkel házasodhatnak.

“A nők teljes autonómiát érdemelnek minden, a testükkel kapcsolatos kérdésben, itt az ideje, hogy ezt törvénybe foglalják” – mondta Michal Rosin, a Merec párt képviselője.

A tárca adatai szerint 2020-ban 17 548 -an fordultak abortuszbizottsághoz, az abortuszok 74 százalékát a terhesség kilencedik hetéig hajtották végre. Izraelben jelenleg 38 bizottság működik, de a nők hozzáférése nem egyenlő az ország területén, valamint társadalmi státuszuk alapján.

Saron Orslimi termékenységkutató szerint a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek megakadályozzák, hogy a hátrányos helyzetű nők ugyanazokat a jogokat kapják. “Azok a 40 év alatti, házas nők, akiknek nincs egészségügyi vagy mentális problémájuk, nehezen jutnak át a bizottságon, de aztán úgyis találnak megoldást” – mondta.

A gazdagok magánúton és illegálisan végeztetik el a terhességmegszakítást. A második lehetőség, hogy azt hazudják, hogy a terhesség nem a férjüktől származik, vagy meggyőzik a bizottságot arról, hogy a terhességet követően nehéz pszichés állapotban vannak.

“Azoknak a nőknek, akik nem gazdagok, és nem akarnak hazudni, valójában nincs lehetőségük megszerezni a bizottság engedélyét” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.