Koncertek, benn a decemberben

Fotó: Silló Sándor

Shenel Johns (USA) énekesnő turnéja a múlt hétvégén indult. Akkor megígértem, hogy ez a hét vele kezdődik majd.

A műfaj: valahol a soul és a jazz között. A hangja: lágy és dögös, sima és karcos. A színpadon: egy igazi amerikai profi muzsikus, teli energiával.

Az izraeli turné kisérőzenekara az Eyal Vilner Bigband:

  • Hétfő: Jeruzsálem Színház
  • Kedd: Zappa Herzlia
  • Szerda: Kfar Saba
  • Csütörtök: Tel-Aviv Művészeti Múzeum
  • Péntek: Haifa Beit Aba Husi

Van egy jazzklub Tel-Avivban, ami arról híres, hogy a hét minden napján jazz koncert van benne. Igazi! Nem csak olyasmi, fúziós , groovos, blues-os, jazzes pop, hanem JAZZ!

Ez a klub most ünnepli a 10. születésnapját. Úgy hívják, Beit Hamudin. Az ünnepi héten – mint rendesen – minden este jazz-koncert lesz. A náluk rendszeresen fellépő zenészek játszanak majd minden elképzelhető formációban.

A legizgalmasabbakat kiemelem majd egy klip erejéig. Boldog Szülinapot, mazl tov Beit Hamudin.

5. VASÁRNAP

Assaf Yuria Quintettje nyitja az ünnepet a Beit Hamudinban vasárnap.

A videó jól visszaadja a klub hangulatát is.

Vasárnap Tel-Avivban a Dizengoff Center-ben együtt énekelhetünk a Hellscore Acapella metál vokállal. Minden korosztályt szívesen látnak egy kis ingyenes workshopra délelőtt 11-től este 19-ig.

Rock és metal éneklés, beatbox, human looper és számos meglepetés!

A Pokol kottája név csak a metál kelléke. A videón kedves lányokat, fiúkat, profi énekeseket látok. Hellscore.

Estére pedig a szokásos vasárnapi ajánlat: irány a Kuli Alma egy kis acidos groovolásra a Liquid Salonnal! Ez Sefi Zisling jazztrombitás zenekara. (A sok különböző formációja közül az esti lazításra ez a legalkalmasabb.)

6. HÉTFŐ

The Zone. Nem értettem soha, hogyan válthat egy muzsikus az együtt zenélés gyönyöréről a kütyükkel körülbástyázott szóló projectre. Yossi Fine most ezt tette. Hallottam élőben. Meggyőzött.

Yossi körbe loopolt nagy slágerei ugyanúgy beindítják most is a hallgatókat, mint a trió korszakban. Az újak pedig hipnotikus ritmusokon vibráló virtuóz darabok. A rajongók most sem fognak csalódni. A kíváncsiakat meg behúzza, ahogy szokta.

Csak a régi szóló projekt videó van. Talán hétfőn a Zónában készül majd új.

Az egynapos 3-4-5 zenekaros fesztiválokat általában valami műfaji közösség rántja össze. Hétfőn Tel-Avivban a Levontinban nem így lesz.

A tarka műfaji palettát az fogja össze, hogy minden fellépő jeruzsálemi. Jeruzsálem Szindróma. Kicsit a jazz felé kacsintgató melankólikus dalok. Az első zenekar a Flat4.

Middle Ease közép-keleti középnyugi fúzió. Etnoból és jazzből, keletből és nyugatból.

A ZeroShtaim (műfordítás:02) egy hip-hop banda. Groove-ok, acid, funk, ilyesmi.

The Slices. Funk, fúvósokkal, beindító ritmusokkal, igazi mini-fesztiválvégi zenekar. Hétfőn a Levontin 7-ben.

7. KEDD

Retroid keddünk lesz!

Az izraeli rock 80-as évjárata eddig kimaradt a tributolásból. Most a Tmuna Színházban az 1989 zenekar tiszteleg ennek a Izrael rock-történelmének.

A bluesban a Lazer Lloyd Trio az izraeli klubélet állócsillaga, folyamatos jelen. (Kivéve amikor az Egyesült Államokban turnéznak, és elég sokat zenélnek ott …) Koncertjeiken a közönség a legendás a 70es évekbe Hendrix, Dylan és a rock-blues világába utazik velük. Nem csigázom tovább a rajongóit:

Persze hogy a Shablulban.

8. SZERDA

A Jeruzsálemi Szinfonikus Zenekar Hallelujah Fesztiváljának második eseménye lesz a héten szerdán. A Firquat Alnoor együttest látják vendégül.

A keleti klasszikus zenei koncert szólistája Amir Benayoun énekes lesz. A Jeruzsálem Színház a helyszín.

Pici sikátor a Florentin negyed csücskében. Két oldalán két kis ház, közöttük asztalok. Ez a Hoodna Bár. A törzsvendégeik a világért se mennének máshová, egy pofa sörért az éjszakába. Az ajánlatom a többieknek szól.

Dan Yefet. Most jönne a műfajmeghatározás. Egy énekes, akit a keleti skálák ugyanúgy vonzanak, mint a blues. A muzsikustársak pedig mindenhová követik.

Szerdán Dan Yefet koncertje egyben klipforgatás is lesz a Hoodnában, öltözz fel szépen!

Sokáig válogattam Niva klipjei között. A varázslatos hangú jemeni énekesnő színei, dinamikái, ritmusai, ősi jemeni dallamai sajnos nem jönnek át teljes gazdagságukban a videókon. Marad a lehetőség, hogy meghallgatjuk őt az Inbalban szerdán.

9. CSÜTÖRTÖK

A HÉT LEGFONTOSABB KONCERTJE KÖVETKEZIK:

A jazz nem a több-tízezres sportcsarnokok világa, de ebben a műfajban is vannak világsztárok, akik Tokiótól Fokvárosig, New Yorktól Moszkváig bármikor képesek megtölteni a pár-százfős koncerttermeket, klubokat.

Izraelnek is van öt-hat ilyen jazzmuzsikusa. Az egyik közűlük, Daniel Zamir.

Az örömhír, hogy most visszatér ahhoz a formációhoz, amellyel 2013-ban a legkomolyabb sikereit aratta Izraelben is és Európa jazz-fesztiváljain.

Daniel Zamir new yorki évei, a Tzadik Kiadónál megjelent lemezei, a közös munkái a legendával, John Zornnal, olyan rangot szereztek neki, amelyet fenn kellett tartani. Ehhez miután hazatelepült, minőségi muzsikus-társak kellettek, de olyanok, akik beszélik az ő zenei nyelvét. A zsidóság két ágának zenei kultúrájában egyaránt otthonosan mozgó, a modern jazz talaján álló zenészeket keresett. Így állt össze a ma már klasszikusnak számító kvartett:

  • Daniel Zamir – szoprán szaxofon, ének
  • Omri Moore – zongora
  • Amir Bressler – dobok
  • Gilad Avro – bőgő

Mind a négy muzsikus járta a maga útját az elmúlt években. Daniel is szerencsét próbált több különböző formációval, elkalandozott a pop felé is. De olyan átütő erejű zenekara sohasem volt, mint ez a power quartet.

A helyszínt is ehhez az ünnepélyes pillanathoz, a nagy visszatéréshez választották: A Tel-Avivi Kultúrpalota Zucker Hall-ja ad majd otthont a koncertnek csütörtökön.

Én nagyon remélem,hogy ez az új egymásratalálás tartós lesz.

Néhány hete már írtam a tar nevű iráni pengetős hangszerről Boaz Regev koncertje kapcsán. Akkor azt írtam, hogy a hangszer legnagyobb izraeli virtuóza Piris Eliyahu már ritkán koncertezik. Rögtön rám cáfolt.

Most csütörtökön a jaffoi Kelet-Nyugat Házban az új, családi projektjével lép majd fel.

Mark Eliyahut mindenki ismeri, aki szereti az izraeli etno crossovert, mert szóló projectjein kívül számos formáció tagja, vendége. Most az édesapja Piris Eliyahu és a mamája, Larissa Eliyahu partnere lesz a családi zenekarban.

A negyedik muzsikus nem rokon, ő Liat Saba, és csellón játszik.

Piris Eliyahu Közép-Ázsia, Irán és a Kaukázus vidékének népzenéjét kutatja, tanítja és zeneszerzőként is ezt a világot szólaltatja meg az Eliyahu család élén. Ő az, aki a mai zenei műfajokkal kacérkodás nélkül is a modern zene rangjára tudja emelni ezt az ősi zenei világot.

Ez a videó is a Kelet-Nyugat Házban készült, de egy másik felállásban.

Shilat klubjába, a Gipsybe is elért a tribute-hullám. Algéria egyik legnagyobb énekesnője volt Line Monty.

A díva emlékének tiszteleg Orit Atar énekesnő és az Oud zenekar. Ritmikus és elsöprő keleti műsort ígérnek, tele algériai francia és héber nyelvű dalokkal.

Csütörtök: Gipsy Shilat.

A Jan Jack próbaterem és hangstúdió nem először szerepel az ajánlóban, és akkor is a metál démonai hörögtek benne. Most csütörtökön is a hatszázhatvanhatos dimenzióból érkezett zenekarok bulija lesz.

A Dakat Doomia doom-metálja nyitja majd a sort. Ők szinte minden metál szeánsz nyitózenekara.

Aztarot a választott démon neve. A Cthulhu hívása, és közelebb vinni egy lépéssel a világot a pusztuláshoz. Ilyen egyszerű a Xoter zenekar küldetése.

A főzenekar a ZelMaveth lesz aznap este. Véres és ördögi black metal ceremóniát ígérnek a Samael megidézésére.

Szép esténk lesz.

10. PÉNTEK

Ha 360 fokban körbeülünk egy nonettet, akkor minden muzsikusra 40 szögpercnyi közönség jut. Ki lehet majd próbálni ezt a jelenséget pénteken a Tel Aviv-i Művészeti Múzeumban a Hip Swing Nonet-tel!

A kilenc jazzmuzsikus most kipróbálja milyen színpad helyett a közönség körében swingelni.

12 órától már nyitva lesznek a kapuk, DJ Mai Galon swingjére bemelegíthetünk, majd amíg a Hip Swing Nonet rá nem kezdi…

11. SZOMBAT

Wackelkontakt: az érintkezési hibákat okozó túl laza elektronikus kötések német neve.

Wackelkontakt: egy izraeli trió.

Experimentális hip-hop? Hiperpop? Industrial punk? Noise happenig? Elektro-gótika? Psyhotrap? Flux happening?

Artaud kegyetlen színháza reloaded?

Küzd a szakirodalom rendesen, hogy meghatározza, mit lát, mit hall a Wackelkontakt koncerteken. Én inkább megpróbálom leírni a saját élményeimet.

Sokkoló vizuális hatások, mintha a 80-as években járnánk, az avantgard színház és a művészeti performance-ok lepuhulása előtti időkben. A zajok néha összeállnak ritmusokká a trapnél, a twerknél is töredezettebb, szagatottabb világgá. Nincs esély a táncra, az idegek rándulnak csak össze a performer testével együtt. A szövegek mintha imatöredékek lennének, segélykérések, ráolvasások a technológia uralma alá hajtott évezredből.

Recitált szorongás. A disztópiák rettegését elevenen közvetítő énekes (?) MC Slice azaz Tomer Damsky hangja hasít a ránk nehezedő akusztikus káoszban. És mindez izzó eleven személyességgel, és hideg profizmussal.

A videóikban a képekre bízzák mindezt.

A Mazkeka parányi pincéjében szombaton pedig érinthető közelségbe hozzák majd ezt a szívre mért ütést. Wackelkontakt. Egy szép dal a fejlődésről:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.