Az izraeli nemzetbiztonsági szervek ellenzik, hogy a SpaceCom részvényeinek 51%-át eladják az Orbán-közeli magyar cégnek

A Space Communication a kormányzati minisztériumok és biztonsági szervezetek számára is nyújt szolgáltatásokat, és a biztonsági szolgálatok tartanak a műholdak feletti irányítás külföldi cégre való átruházásától. Az 4iG magyar céget Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz közel álló milliárdos irányítja – írja a Haaretz

A biztonsági szolgálatok eltökélt szándéka, hogy megtorpedózzák a hatalmas üzletet: az “Amos” műholdakkal kommunikációs szolgáltatásokat forgalmazó izraeli Space-Communication Ltd. (SpaceCom) cég részvényeinek 51%-ának eladását a magyar 4iG cégnek. A vállalat tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik leggazdagabb embere, Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobbkeze.

A Honvédelmi Minisztérium meglepve értesült az izraeli cég júniusi bejelentéséről, amely szerint szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel – egy információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó magyar közvállalattal.

A tranzakció jóváhagyásának feltétele az izraeli biztonsági szolgálatok beleegyezése, akik attól tartanak, hogy a “stratégiai biztonsági eszköznek” tekintett kommunikációs teret egy külföldi cégnek adják át. Ennek az az oka, hogy a SpaceCom a civil műholdas kommunikációs szolgáltatásokon túlmenően a kormány minisztériumainak és különböző biztonsági szervezeteknek is nyújt szolgáltatásokat Izraelben.

Magas szintű biztonsági források szerint “ez egy bizarr megállapodás, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus elemek kezére bízza”. Legfőbb aggodalmuk az, hogy az Amos műholdak tulajdonjogának átruházása aláásná az ország egyik legfontosabb stratégiai eszközét, és olyan helyzethez vezethet, amelyben izraeli állampolgárok, kormányminisztériumok és különböző biztonsági szervek titkosított anyagai kerülnének szélsőséges aktivistákhoz.

Sőt, a biztonsági szolgálatok azt gyanítják, hogy aki közvetve a magyar vállalat mögött áll, az maga Orbán, akit a hozzá közel álló Mészáros segít – aki korábban azt állította, hogy “Isten, szerencse és Orbán Viktor segítségével” szerezte vagyonát.

Egy biztonsági forrás hozzátette, hogy a stratégiai ingatlanok – például a haifai kikötő, a sótalanító létesítmények, élelmiszeripari vállalatok és a tel-aviv kisvasút építésének – kínai vállalatoknak történő eladása óta a politika megváltoztatása mellett döntöttek. A biztonsági forrás szerint az új politika szerint Izrael nem engedi, hogy egy külföldi vállalat 20%-nál nagyobb részesedést szerezzen egy stratégiailag fontosnak minősített izraeli cégben.

A SpaceCom válaszul közölte, hogy a cég “ellenőrzött módon jár el az illetékes szervekkel a jogszerű engedélyek beszerzése érdekében”.

A SpaceCom hatalmas, mintegy 1,4 milliárd sékeles adóssággal rendelkezik, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – ennek ellenére a 4iG felajánlotta, hogy megvásárolja a részesedést értékének 190 százalékáért. A magas árnak többek szerint az lehet az oka, hogy Mészáros annak érdekében akarja megvásárolni a társaságot, hogy Orbán irányíthassa a kommunikációs műholdakat.

Mióta Mészáros megvásárolta a 4iG irányítását, számos állami szerződést kapott Orbántól, és az intellinews.com weboldalon megjelent beszámoló szerint Mészáros részvényei 600 százalékot emelkedtek, miután 2019-ben átvette az irányítást a 4iG felett. Mészáros ezután eladta a 4iG-ben lévő részvényeit társának, Jászi Gellértnek, aki a Tel-Avivi Értéktőzsde beszámolója szerint továbbra is irányító tulajdonosa a cégnek.

A magyar fél láthatóan belátta, hogy az üzlet még nem zárult le, és az izraeli biztonsági rendszer akadályokat fog gördíteni a véglegesítés elé, ezért felbérelték Iszrael Bachar stratéga szolgálatait. Bachar Beni Ganz védelmi miniszter politikai tanácsadója volt, amikor Ganz a választásokon a miniszterelnöki posztért indult. A magyarok azt szeretnék, ha Bachar – kapcsolatait felhasználva – PR-szempontból népszerűsítené az ügyletet Izraelben olyan személyeknél, akik befolyásolhatják a döntéshozókat.

Orbán nemcsak Izraelben, hanem az európai országokban is vitatott figura. A Freedom House 2020. májusi jelentése szerint Magyarországot nem szabad demokráciának tekinteni a miniszterelnök példátlan, hatalma megerősítése érdekében tett lépései miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz