Trump megorrolt Netanjahura, mert gratulált Bidennek a győzelméhez

donald trump es benjamin netanjahu
Fotó: GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Barak Ravid, Izrael egyik legfontosabb külpolitikai újságírója interjút készített Donald Trump volt amerikai elnökkel, melyben Trump (tőle nem szokatlan) kemény és keresetlen szavakkal illette Izrael volt miniszterelnökét, az ellenzék és a Likud párt vezérét, Benjamin Netanjahut.

“Azóta nem beszéltem vele [amióta gratulált Joe Bidennek]. F*ck him!” – mondta Trump, az egyebek mellett egyszerű angolságáról, sőt az őt fordítók szerint egyenesen primitív nyelvhasználatáról (is) ismert amerikai republikánus vezér.

A pénteken megjelent interjú szerint a veszíteni képtelen Trump akkor orrolt meg végleg az izraeli politikusra, amikor az a világ szinte minden vezető politikusához hasonlóan gratulált az amerikai elnökválasztás demokrata győztesének, Joe Bidennek. Ugyanis Trump már a választások előtt, és főleg az eredmények kihirdetése után következetesen ragaszkodott a “választási csalás” narratívájához, azt állította, hogy az eredmények pontatlanok, és valójában nyernie kellett volna.

Pedig Netanjahu igazán nem sietett a gratulációval Bidennek: noha a Közel-Kelet vezetői közül elsőként ő vette fel a telefont Washington felé, de valójában nem hogy nem volt az elsők között, hanem csaknem egy hónapot várt Biden hivatalba lépése után a telefonálással.

- Hirdetés -

“Netanjahu elárult, annak ellenére, hogy mindent megtettem érte négyéves hivatali időm alatt” – vádaskodott Trump a Barak Ravidnak adott két interjúban. “Bibi Netanjahu volt az első ember, aki gratulált [Bidennek], akiért többet tettem, mint bárki másért, akivel kapcsolatba kerültem” – kesergett Trump. “Bibi csendben maradhatott volna. Szörnyű hibát követett el. Kedveltem Bibit. Még mindig szeretem Bibit. De szeretem a hűséget is. Bibi volt az első, aki gratulált Bidennek. És nem csak gratulált neki, hanem rögzítette is gratulációját” – tette hozzá a vesztésébe a mai napig belenyugodni képtelen volt amerikai elnök.

Trump különösen hálátlannak véli Netanjahut, mert szerinte gyakorlatilag ő segítette korábban választási győzelemhez pl. a Golán-fennsík annektálásának elismerésével. Felidézte Ravidnak, hogy 2019-ben az Egyesült Államok nyilvánosan és ellentmondásos módon elismerte a Golán-fennsíkot szuverén izraeli területként, mire egy évvel később az izraeli kormány jóváhagyott egy “Ramat Trump” települést ott az ő nevével.

“Ez a lépés nagy dolog volt” – mondta Trump. „Az emberek azt mondták akkoriban, hogy ez egy millió dolláros ajándék… Az [izraeli] választások előtt tettem, és ez sokat segített neki [Netanjahunak] – nélkülem talán elveszítette volna a választást. A Golán-fennsík ügy 10-15%-ot emelt a javára a szavazáskor” – vélekedett a volt amerikai elnök.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?