Halleluja, etiopop, kántorok és jazz a végeken

Egy egész-hetes fesztivál ide az elejére, aztán jöhet a napsoroló.

Jazz on the Edge – Jazz a végeken. Mitzpe Ramonban működik egy jazzklub, de igazából ezzel az egyhetes nemzetközi fesztivállal kapaszkodik fel a koncert-térképre már évek óta. 

19-én vasárnap 19:30-kor Hans Peter Salentin német trombitás koncertjével nyit a fesztivál a Mitzpe Ramon Közösségi Központban.

Egy jazzmuzsikus rangjelzése, hogy hány nagy névvel játszott már együtt. Chick Corea Branford Marsalis csillog Hans Peter Salentin váll lapján.

A fesztiválra érkező muzsikusokból álló trió kíséri majd.

  • Rafal Sarnecki – gitár
  • Ehud Ettun – nagybőgő
  • Adam Zargorski – dobok

Ehud Ettun neve sokszor felbukkan majd az Edge fesztiválon. Ő a fesztivál házigazdája, szervezője a sivatagi városka zenei életének motorja. Iskolát vezet, zenei műhelyeket szervez, és nem mellesleg kiváló bőgős.

20-án hétfőn az ő triója mutatkozik be. Előttük pedig a szintén hazai Wood Wind Trio játszik majd. Ehud Ettun triója és vendégeik.

21. kedd – A fesztiválra szerveződő produkció a Mitzpe Ramon Jazz Orchestra koncertje. 

A következő generáció jam session-je zárja majd a keddi napot.

22. szerda – Mitzpe Ramon zenei élete nem képzelhető el David Alfandari nélkül. 

Tipikus izraeli jazz sztár pályafutás: tíz év New Yorkban, Randy Brecker, Bob Mintzer, Aaron Goldberg oldalán. Azóta fellépések szerte a világon és itthon. Ez az est a Songs in Orbit című műsor premierje lesz. Egy életmű keresztmetszete.

Daniel Schwarzwald, a kiváló izraeli zongorista koncertje a szerdai második koncert. Zongorautazások a címe, és “útitársak” is kísérik majd, vendégek a fesztivál fellépői közül.

23. csütörtök – Lengyel vendégekkel indul az este: “Szél a Tátrában”, Rafal Sarnecki és Adam Zagorski koncertje. Ritka felállás: gitár és dob.

Az este fináléja pedig a Jazz on the Edge Show, amelyen a fesztivál minden házigazdája és vendégmuzsikusa együtt játszik majd.

24. péntekre már csak egy koncert maradt: Haruka Yabuno japán zongorista és a házigazda Ehud Ettun duója. 10 éve rendszeresen dolgoznak együtt, bostoni diákkoruk óta. 


19. VASÁRNAP

A jerzsálemi Hallelujah Fesztivál koncertjei nem egyszerűen a karácsony közeledtét jelentik, hanem egy minden hitet egyesítő emelkedettséget. 

“A mélységből kiálltok, Uram hozzád!” – J. S. Bach kantátái Dávid király zsoltárainak szövegeire íródtak. A 131. és a 150. kantáta mellett a mester Brandenburgi Concerto-ja is elhangzik majd a Jeruzsálemi Barokk Zenekar koncertjén az YMCA-ben.

20. HÉTFŐ

Még szinte el sem kezdődött a napsorolás, máris itt a Hét Legfontosabb Koncertje!

Ez valami nagyon ütős cucc népzenei motívumokból, redukált hangszereléssel, de egy csomó hangszerrel, és erős színházi feelinggel.

Három csaj, meg egy pasi Ukrajnából.

Kész, feladtam! Nem tudom beskatulyázni a DakhaBrakha zenekart. Inkább kibarchobázom:

Jártak már Izraelben? Igen. Siker? Igen. Népzene? Is. Jazz? Is. Pop? Is!! Felléptek a világ nagy fesztiváljain? Igen!

Bátran barchobázhatunk a Barbyban bétfőn. A DakhaBrakha a megfejtés, elárulom (közben jött egy tipp, hogy ők az izraeli A-WA trió ukrán megfelelői).

Nem bírtam magammal, két klipet is felraktam. Az elsőben a klip is zseniális, a másikban “csak” a zenekar élőben. Türelem,hosszú az intró!

Az új nagyszerű kontcerthelyszín az Anette Studió ontja a jobbnál jobb programokat. Hétfőn: Mozart és Salieri.

Zenei játék, Mozart és Salieri zenéjével, a Carmel Quartettel, Rafael Skorka zongoraművésszel és a Melenki Színház színészeivel.

Figyelem! A Felicja Blumenthal Központ új Anette Studiója nem a Bialik téri épületükben van, hanem a Shapira dél-nyugati csücskében, a Kirjat Hamelacha negyedben. Shvil ha-Merets 2. Tel-Aviv. Hétfő.

21. KEDD

Dirty Fly – Egy jó kis prog-rock a beer shevaiaknak. Egy csipetnyi orient a kemény rockbluesos alap tetején kavargó lábdobogtató sűrű zenei anyagba.  Karcos szövegek, egy kis surf-punk durvasággal összerázva; ez a Dirty Fly receptje.

Beer Sheva, Ashan HaZman.

https://fb.watch/9T-JDl1eWY/

22. SZERDA

“A Jeruzsálemben működő Konföderaciós Ház 2010-ben alapította a Hullegeb Izraeli-Etióp Művészeti Fesztivált azzal a céllal, hogy bemutassa Izraelnek az etióp bevándorlók gazdag kultúráját a zene, a tánc és a színház területén” – így indul a fesztivál fülszövege. A fesztivál pedig a “setineti”-vel. Ez amhara nyelven nőiességet jelent, koncert-szervező nyelven pedig három etióp dívát egy eredeti, csak erre a fesztiválra készülő produkcióban.

A koncert helyszíne a Jeruzsálem Színház lesz.

Esther Rada-t nem kell bemutatnom (lassan már sehol a világon, ahol szeretik az afrikai színekkel átszőtt, kicsit a popba hajló jazzt).

Hewan Meshesha neve, bevallom, nem ugrott be. Pedig utóbb kiderült, beszélgettem is vele egyszer egy Ground Heights koncert után. Mert ő a zenekar énekese.

Etio-funk jazzes, soulos ízekkel. De szólóban még nem hallottam.

Aveva Dese, na őt tényleg nem hallottam még. Pótoltam a videóival.

Amhara és angol nyelvű dalok, szociális érzékenységű szövegek, a tarka tel-avivi zenei élet színei hozzákeverve az etióp hangzáshoz, ritmikákhoz. Széles skála a soulos fájdalomtól a táncos afrobeatig.

Kántorok.

Amióta Izraelben élek, tervezem hogy sorra hallgatom a nagy kántorok koncertjeit. Néhányat már sikerült elcsípnem az ünnepek idején. Most négyet hallgathatunk meg egy csapásra Jeruzsálemben a Benevel Assor koncertteremben:

Dudu Fischer, Shai Abramson, Colin Shahat és Israel Rand. A Jeruzsálemi Szinfonikus Zenekar és a Mennyei Hangok Kórus kíséri majd őket Rafi Bitton vezényletével.

A Baroccade zenekar turnéja a Tel-Avivi Művészeti Múzeumban indul szerdán. Handel: Messiás című oratóriuma a műsor.

23. CSÜTÖRTÖK

A hertzliai Weil Kulturális és Sport Centrumban folytatódik majd a Barrocade Handel turnéja. 

(Pénteken 13:00 órakor a tel-avivi Itzak Rabin Központban, szombaton pedig Haifán a Rappaport Auditoriumban hallható majd Handel Messiás című műve.)

Egy korábbi Handel turnéról találtam csak videót, de ezt a barokk zene kedvelői meg fogják bocsájtani nekem:

Tegyük szabaddá az estét, mert minden műfajban lesz ajánlatom erre a napra!

Most két koncertet ajánlok egymástól 10 percnyi sétára Jaffón:

Komoly dilemmám lesz aznap.

A Beit Mizrach Mearavban (Kelet-Nyugat Ház) A Piyut Ensembe lép majd fel.

Az, ahogy a négy generációt felsorakoztató együttes énekel, annak az emlékébe is beleborzongok. Az észak-afrikai zsidóság dalai, imái szólalnak meg majd és ragadnak azokba a magasságokba, ahová a leszegett fejű hétköznapokban fel se merünk tekinteni.

Piyut Ensemble.

Ezalatt Studio 207-ben, a HaThiya 14-ben, egy olyan jazz-kvartett lép majd fel, akiket nemrégen hallottam, de bármikor szívesen újratölteném az élményt.

A Nigun a haszid tradíciók és kortárs improvizációs zene, a modern jazz közé épít hidat a muzsikájával. 

A hitük ereje átvilágít ezen a világi zenei formán is, és ez is azokba a magasságokba vezet, amiről Bachnál és a Piyutnál írtam már.

Egyszóval nehéz döntés lesz ott állva a jaffói csütörtök éjszakában.

Nigun Quartet

  • Tom Lev – szaxofon
  • Itamar Dahan – zongora
  • Opher Schneider – bőgő
  • Yosef Levi – dob

A Hullegeb Izraeli-Etióp Művészeti Fesztivál sem pihen csütörtökön sem csak átköltözik a Yellow Submarine-ba.

Gili Yalo, Eden Derso és Teddy Neguse. A három fellépő zenéje az etióp zenei hagyományokra épül, de groovjaik már az izraeli városok utcáin születtek. Etio-jazz, afrobeat, a raggae a dancehall és persze hip-hop. 

Gili Yalo bejárta már a világ nagy fesztiváljainak etnopop színpadait.

Eden Darso dalaival, néha a lírai pop, néha a karcos hip-hop felé kalandozik. Felismerhető saját hang, fiatalos derű.

Teddy Neguse-t nem lehet annyival elintézni, hogy etióp raper. A hip-hop és funk minden íze érződik a dalain, és persze mindenen átütnek az etióp harmóniák, ritmusok.

Maureen Nehedar énekesnő az iráni tradicionális dalok előadója, de új dalaival tovább tágította a hagyományok fogalmát.

A 70-es évek végéig tartott az iráni popzene fénykora. A nyugati zenékkel lépést tartó előadók, a radikális iszlám uralom győzelmével eltűntek. Ez a korszak már csak az Iránból száműzöttek millióinak az emlékeiben él. Köztük vannak az Izraelben élők is, mint Maureen Nehedar szülei is.

Ennek az emlék-ásatásnak a dalait hallhatjuk csütörtökön este a Susan Delal szomszédjában, a Inbal színpadán.

24. PÉNTEK

Péntek délben érdekes szerkesztő elv szerint rendezett fesztivál lesz a Zónában.

Csak instrumentális zenét játszó zenekarok lépnek majd fel. Jazz, funk, prog, és ezek mindenféle fúziója, de az énekmikrofonok a dobozban maradnak. Gyorslista:

Kens Trio.

Strochi.

A Nu Ma, a Spirits zenekar és végül a szervező ötletgazda zenekar, a Middle Ease közép-keleti középnyugati fúzió. Etnoból és jazzből, keletből és nyugatból.

TheZone: Péntek, de nem 13. hanem 14:30, Festival de la Instrumental.

Este pedig, ha még nincs tele a tartály zenével, rátankolhatunk a Barbyban. Full Trunk – Jó kis táncoltató rockzene, keleti ízekkel.

25. SZOMBAT

A szombat is sűrű nap lesz. Már délután beindul a pörgés a Teder FM-ben. 17:30-ig csak a lemezek és a pizzák pörögnek majd. Aztán egy pörgős előzenekar jön, de ez még titok.

Este hat után pedig felpörög az este, az Acid Moon & the Pregnant Sun lemezbemutató koncertje következik majd. 

Örömmel látom, hogy más is szívesen visszautazna a Woodstock generáció fiatalkorába, azok is aki negyven évvel késték le, nem csak én, aki tízzel. Nekik szól majd a Acid Moon & the Pregnant Sun zenéje. Pszihedelikus progrock a források vidékéről.

Azt kérik, táncos cipőben gyertek, mert túlpöröghet az este.

https://fb.watch/9MHMelDeBu/

Nightmare before Christmas. Adunk egyet az áhítatnak! A Barbyban az egész éjszaka a Karácsony Előtti Lidércnyomásé. Persze hogy trash metál!

A Big Local Hurrican zenekar csak a nyitó ábrándozás, az igazi rémálom a Shredhead zenekar lemezbemutató koncertje lesz.

De hogy derűsebben záródjon a hét, inkább nézzük a jeruzsálemi Hullegeb-re!

Fekete este a Sárga Tengeralattjáróban!

Mindent a fülnek és a táncos lábaknak! Etióp funk, hip hop, dancehall, afro- beat, R&B, amhara és héber nyelven.

A DJ Gento alias Genetu Yosef, AG a kiryat gati raper, és két énekes Ayallew és Hanny Mesele. Az ő klipje a búcsú. Nem a Hullegeb Fesztiváltól – az folytatódik majd a 29-ig –, hanem a héttől. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.