Izrael amerikai szállítóhelikoptereket és üzemanyagtöltő repülőgépeket vásárol

Sikorsky CH-53K King Stallion helikopter tankol – Fotó: PR

Izrael egy tucat nehéz szállítóhelikoptert és két üzemanyagtöltő repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól több mint 3 milliárd dollár (mintegy ezermilliárd forint) értékben – közölte az izraeli védelmi minisztérium pénteken.

A helikopterekről a Lockheed Martin-Sikorsky fegyvergyárral, a tankoló repülőgépekről pedig a Boeing amerikai multinacionális céggel írtak alá szerződést az izraeli védelmi minisztérium képviselői az Egyesült Államokban a minisztérium bejelentése szerint.

“Alkalmasabbá tesszük a légierőt a közeli, és még inkább az Izrael határaitól távoli kihívásoknak történő megfelelésre” – nyilatkozta Beni Ganz védelmi miniszter az üzlet nyélbe ütése után, a ynet hírportál szerint az Izraeltől több mint kétezer kilométerre lévő Iránra utalva.

A fegyvervásárlás nyomán az izraeli légierő lecseréli régi, elavult helikoptereit, amire az amerikai segélyalapból mintegy kétmilliárd dollárt (mintegy 650 milliárd forint) költenek. Az ügylet révén opciót szereztek a jövőben újabb hat CH-53K helikopter megvásárlására is. Az első hat gép leszállítását 2026-re várják Izraelben.

A két Boeing KC-46-os üzemanyagtöltő repülőgép a már korábban megvett két gép mellett áll hadrendbe, s ezek megvásárlását is az amerikai segélyből fedezik. Ezt a fegyverüzletet mintegy 1,1 milliárd dollárra (több mint 250 milliárd forintra) becsülik.

Ezeket a megállapodásokat mintegy két éve kellett volna aláírni, de az állami költségvetés hiánya és a többször megismételt választások megakadályozták az izraeli parlament, a kneszet állandó bizottságainak létrehozását, és ezért többször elhalasztották ezt a stratégiai lépést.

“A CH-53K lehetővé teszi, hogy a légierő továbbra is a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és leghatékonyabb nehéz szállítóhelikopterekkel tudja ellátni feladatait, és hozzájárul Izrael állam nemzetbiztonságának megerősítéséhez a következő évtizedekben” – nyilatkozta az ügyletről Josua Sani, a Lockheed Martin izraeli leányvállalatának vezérigazgatója.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.