A légierő két pilótája meghalt egy katonai helikopter-balesetben Haifa partjainál

Tegnap (hétfő) este a légierő két pilótája életét vesztette egy Atalef (Denevér) haditengerészeti katonai helikopter tengerbe zuhanása során Haifa partjainál. A baleset idején a helikopterben velük lévő járőr közepesen megsérült. A balesetet követően a légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy elrendelte a teljes Atalef alakulat, valamint a légierő kiképzőrepüléseinek leállítását, és az esetet kivizsgáló csoport felállítását.

A légi dandár vezetője, Amir Lazar dandártábornok elmondása szerint a gép 20 óra körül indult gyakorlórepülésre, majd 21 óra körül zuhant le. A két pilótát a légierő 669-es mentőegysége, a haditengerészet és a rendőrség erői mentették ki. A mentés során újraélesztést végeztek bennük, de a mentők kénytelenek voltak megállapítani halálukat.

Beni Ganz védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy “őszinte részvétét fejezi ki a helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak és a sebesült teljes gyógyulását kívánja”. Ganz hozzátette, hogy “az IDF kivizsgálja az esetet, és levonja a szükséges tanulságokat”.

Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, hogy “ez egy nagyon szomorú éjszaka. A légierő balesetben elesett pilótái fiaink legjobbjai közé tartoztak. Izrael népe nem felejti el, hogy éjjel-nappal hozzájárultak a nemzetbiztonsághoz.”

Az elmúlt években több halálos kimenetelű légibaleset is történt az izraeli hadseregben. 2020-ban egy oktató és egy pilótatanfolyamon részt vevő tanuló vesztette életét egy Sznunit (Fecske) repülőgép-balesetben egy mezőgazdasági területen Mismar Hanegev Kibuc közelében.

2017-ben egy pilóta életét vesztette a légierő Apache helikopter-balesetében a Ramon bázis közelében a Negev-sivatagban. Az IDF vizsgálata szerint a karambolt a kormányrúd beszerelésének meghibásodása okozta, így a rúd felszerelésének módja a fokozatos erózióját okozta, ami a repülés közbeni kioldásához vezetett.

Képek a yneten

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.