Súlyos incidens a hadseregben: két kommandós tiszt baráti tűztől meghalt

Ofek Aharon őrnagy (jobbra) és Itamar Elharar őrnagy

A kommandós dandár Egoz alakulatának két szakaszparancsnoka gyanús alakot azonosított a Jordán-völgyi Nabi Musza bázis lőterén, és letartóztatási eljárást indított, amelynek része a levegőbe lövés is. Az egység egy másik harcosa azt hitte, hogy terroristák lőnek az irányába – és tüzet nyitott. A tiszteket helikopterrel a kórházba szállították, ott állapították meg halálukat.

Naftali Bennett miniszterelnök, Beni Ganz védelmi miniszter és a kormány számos tagja sajnálatát és részvétét fejezte ki a katonai baleset miatt. Megígérték, hogy nyomozást indítanak, és levonják az eset tanulságait, hogy máskor ne fordulhasson elő ilyen félreértés.   

A Jeruzsálem és a Holt-tenger közötti út felénél, a Júdeai sivatagban található Nabi Musza kiképzőtáborban a gyalogság és a páncélosok rendszeresen tartanak lőgyakorlatokat.   

A bázis területén a közelmúltban sok fegyverlopás történt. Az IDF novemberben kiterjesztette a  tűznyitási szabályokat, és a letartóztatási eljárásnak megfelelően engedélyezte a katonáknak a fegyverlopással gyanúsított személyekre lövést a gyakorlóterületeken is. Korábban csak a bázisokon és a zárt katonai területeken volt engedélyezve az eljárás.

Ciszjordániának ezen a részén palesztinok és beduinok élnek, és májusban, a Falak őrzője hadművelet idején egy támadó megpróbálta elragadni egy buszmegállóban várakozó katonától a fegyverét. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.