Egymillió adag, koronavírus elleni vakcinát küldött az Egyesült Arab Emírségek a Gázai övezetbe

Egymillió dózis, koronavírus elleni vakcinát küldött az Egyesült Arab Emírségek a Gázai övezetbe – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdán.

A lap értesülése szerint az adományozást a jelenleg az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban élő Mohammed Dahlan volt palesztin vezető segítette elő, aki Mahmud Abbasznak, a Palesztin Hatóság elnökének legfőbb, száműzött riválisa.

Kényszerű külföldre távozása előtt Dahlan a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője volt, Abbasz biztonsági főnökeként a Gázai övezetben dolgozott az iszlamista Hamasz 2007-es hatalomátvétele előtt.

Mahmud Hammad, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője sajtókonferencián jelentette be, hogy Szputnyik V vakcinából kaptak egymillió adagot. Hozzátette, hogy a vakcinával elsőként a 12 évesnél idősebb gyermekeket oltják be.

- Hirdetés -

Ez az övezetbe érkezett eddigi legnagyobb COVID-19 elleni oltóanyag-szállítmány.

A vakcinákat az Egyiptommal szomszédos határnál, a rafahi átkelőhelyen szállították a Gázai övezetbe. Ugyanezt az útvonalat használták a korábbi, szintén Dahlan által szervezett szállítmányokhoz is. A száműzött palesztin politikus az izraeli lap szerint egyre inkább arra törekszik, hogy a palesztin nép jótevőjeként mutatkozzék.   

A mintegy 2,3 millió lakosú Gázában eddig 196 578 Covid-fertőzöttet és 1744 halálesetet regisztráltak. Korábban 578 000 embert oltottak be két adag oltással.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.